Deputatul PDL Andreea Paul sustine ca documentul prezentat joi de premierul Victor Ponta este "un exercitiu de amagire a romanilor" si ar trebui sa se numeasca, de fapt, "Starea Natiunii mintite", ea prezentand cinci recomandari pe teme economice pentru Guvern.

"«Starea natiunii» de Victor Ponta se numeste de fapt «Starea Natiunii mintite» de Victor Ponta. Documentul prezentat ieri este un exercitiu de amagire a romanilor. Stia care este starea datoriilor si a restrictiilor bugetare si anul trecut, dar nu a ezitat nicio secunda sa ne minta cu zambetul pe buze. Constatarea este simpla: au trecut alegerile, Premierul nu-si poate indeplini promisiunile cu care a castigat turnirul electoral. In spatele cifrelor se ascunde realitatea cruda: romanii o vor duce si mai prost in 2013", se arata intr-un comunicat remis, vineri, agentiei MEDIAFAX.

Ea amentioneaza ca datoria publica va creste in continuare, absorbtia fondurilor europene va fi slaba, investitiile publice vor fi modeste.

"Victor Ponta a fost, este si va fi un premier-spectator intr-un moment in care Romania are nevoie de un premier-decident. La 8 luni dupa ce a ajuns la Palatul Victoria, Victor Ponta ne vorbeste in continuare cum are el de gand sa guverneze, neglijand s-o si faca efectiv. Guvernul va lua hotarari derutate in privinta propriilor scandaluri create: cotei unice, introducerii impozitului progresiv, TVA-ul redus la alimente, reducerea CAS, marirea salariului minim etc", sustine Andreea Paul.

Potrivit acesteia, Ponta a dat numeroase detalii ce s-au dovedit praf in ochi. "Iata cateva esentiale: A. Legea pensiilor impune Guvernului USL indexarea pensiilor cu 5,7%. Domnul Ponta a anuntat ca va indexa pensiile cu rata inflatiei, pe care dansul o vede la 4%, dar uita ca inflatia e semnificativ mai mare si ca trebuie sa adauge si diferenta de crestere reala a salariului mediu brut; B. Am aflat de la premierul Ponta ca Guvernul sau si-a propus sa atraga 2,5 miliarde de euro fonduri europene in 2013. Este o prognoza extrem de optimista pentru un premier care in 2012 a atins recordul negativ absolut in materie – zero euro atrasi in luna septembrie; C. Am vazut un premier care vorbeste in termeni laudativi de acordul cu FMI al Romaniei, care recunoaste ca acest acord cu FMI a produs efecte bune pentru Romania. Este acelasi Victor Ponta care acum un an, cand vorbea din opozitie, ne spunea, impreuna cu aliatii sai liberali, ca va rupe acordul cu FMI; D. Victor Ponta a vorbit despre o prioritizare a investitiilor din bani publici si de faptul ca a gasit 6.000 de investitii incepute. Fara sa vrea, a recunoscut meritul guvernarilor PDL. La instalarea primului Guvern, la finele lui 2008, in Romania erau incepute simultan peste 45.000 de proiecte de investitii. Haotice, consumatoare de resurse si neglijate", scrie Andreea Paul.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

Ea afirma ca premierul nu are solutii. "Solutiile exista. Iata-le! 1. Prezentarea proiectului de buget cu masuri ferme si transparente pentru a stimula cresterea economica: sa-l afiseze pe site-ul fiecarei institutii publice, inclusiv cu executia lunara pe parcursul anului; 2. Prezentarea pachetului de masuri pentru relansarea economica, proiectele de investitii prioritare pentru acest an si modul in care va imbunatati absorbtia fondurilor europene. Romanii isi doresc locuri de munca, nu vor sa stea cu mana intinsa dupa ajutoarele statului; 3. Continuarea fara intarziere a reformelor din sanatate, educatie, pensii, salarizarea in administratia publica si din companiile de stat; 4. Analize de utilitate a cheltuirii banului public si analize cost-beneficiu pe marginea fiecarui buget institutional public – sa readucem in discutie coeficientul de utilizare productiva a banului public si a timpului de munca a functionarilor publici; 5. Prezentarea de rapoarte anuale de progres pentru fiecare domeniu in parte, asa cum se intampla in lumea civilizata si cum am inceput sa facem in guvernul condus de PDL. Altfel, natiunea ii va raspunde Premierului si USL-ului majoritar, curand, in termen de sase luni, cu un raport usturator, al caderii in sondajele de incredere si sustinere, numit «Starea Natiunii Dezamagite si Abandonate»", scrie Andreea Paul.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Premierul Victor Ponta a prezentat, joi, "starea natiunii", adica situatia datoriilor acumulate, banii din bugetul pe 2013 si proiectele care se vor putea duce la indeplinire in urmatorii patru ani, in baza alocarilor bugetare multianuale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.