Emil Boc cere premierului Ponta adoptarea ordonantei care permite autoritatilor sa nu majoreze taxele.

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a cerut, duminica, premierului Victor Ponta sa emita, de urgenta, o ordonanta a Guvernului care sa dea posibilitatea autoritatilor locale sa nu majoreze taxele si impozitele locale, iar in asteptarea raspunsului la Cluj nu se achita taxe.

"Cer premierului Victor Ponta sa adopte, de urgenta, ordonanta care da posibilitatea autoritatilor locale sa nu indexeze cu 16 la suta taxele si impozitele locale si cer Guvernului sa respecte promisiunile facute public pentru a nu induce in eroare populatia. Pana la reglementarea situatiei, in perioada 7 - 11 ianuarie Primaria Cluj-Napoca nu va incasa impozitele pe cladiri si terenuri, in conditiile in care in 3 si 4 ianuarie aproape cinci mii de clujeni au platit taxele si impozitele locale la nivelul anului trecut, si eu nu imi permit sa vad ca acestia sunt nevoiti sa mai stea o data la coada. Guvernul se balbaie si nu are curajul sa spuna clar daca aceste taxe si impozite nu trebuie majorate. E balbaiala, nestiinta, ipocrizie, nu stiu. Daca eram prim-ministru, ardeau televiziunile de cateva zile incoace", a spus Boc.

Acesta a adaugat ca, daca nu va aparea ordonanta solicitata, va convoca, la sfarsitul saptamanii, Consiliul Local Cluj-Napoca pentru indexarea taxelor si impozitelor locale cu 16 la suta.

"Sper, totusi, ca guvernantii sa se tina de cuvant", a afirmat Boc, citat de MEDIAFAX.

Acesta a declarat ca Guvernul Ponta a emis, in 27 decembrie 2012, HG nr. 1309 care indexeaza, obligatoriu, cu 16 la suta, toate taxele si impozitele locale, hotararea fiind publicata o zi mai tarziu in Monitorul Oficial. La finalul sedintei, vicepremierul Liviu Dragnea declara ca, in 4 ianuarie 2013, Guvernul va modifica prin ordonanta Codul Fiscal si va introduce un articol care sa dea posibilitatea autoritatilor locale sa aplice sau nu indexarea.

"Premierul Victor Ponta arata, in 12 decembrie, ca autoritatile locale vor putea sa actualize taxele si impozitele locale cu rata inflatiei si ca nu va fi vorba despre o obligativitate. Noi, la Cluj-Napoca, pe baza promisiunilor guvernatilor ca va aparea ordonanta, am incasat in primele zile ale anului 2013 taxe locale la nivelul anului 2012. A trecut 4 ianuarie si nimeni nu a mai suflat nicio vorba, iar ordonanta promisa nu a aparut", a conchis Emil Boc.

Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

Primariile din tara au reactionat diferit fata de ordonanta Guvernului. Taxele si impozite locale au fost majorate cu 16 la suta la Ploiesti, in prima zi de program cu publicul la Serviciul de Finante din municipiu. La Bucuresti, in 2013 vor fi pastrate aceleasi impozite si taxe ca cele platite in 2012. Proiectul de hotarare a fost adoptat in decembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.