UDMR va fi cooptata la guvernare alaturi de USL, urmand a se stabili daca Uniunea va participa la nivel de ministru sau doar de secretari de stat, au declarat surse care au participat la prima discutie dintre cele doua formatii la Palatul Parlamentului.

Conform surselor USL citate, nivelul participarii UDMR la guvernare urmeaza sa fie discutat, scrie MEDIAFAX.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, dupa intalnirea de la Palatul Parlamentului, ca din punctul sau de vedere Victor Ponta este singura varianta viabila de premier care sa fie desemnat de seful statului, precizand ca opinia sa nu tine cont de situatia in care formatiunea maghiara va fi, la putere sau in opozitie.

"Din punctul meu de vedere, exista o singura varianta, indiferent daca vom intra la guvernare sau nu, cei care au castigat alegerile si bineinteles Victor Ponta. Asta nu are legatura cu situatia ulterioara desemnarii primului ministru", a declarat presedintele UDMR.

El a fost intrebat in ce conditii va intra UDMR la guvernare alaturi de USL, avand in vedere pozitia PNL.

"Un dialog va exista, fiindca Romania are nevoie de dialog. Societatea romaneasca are nevoie de liniste, nu de scandal. Deci dialog va exista, indiferent cine va fi la guvernare si cine va fi in opozitie si eu cred ca e bine dupa foarte multi ani de zile sa trecem intr-o noua etapa. (...) Cunosc declaratiile presedintelui Crin Antonescu si sunt pentru mine linistitoare, deci este un om deschis la dialog, la colaborare, in rest amanunte putem sa va dam saptamana viitoare", a sustinut Kelemen, precizand ca o noua intalnire ar putea sa aiba loc la inceputul saptamanii viitoare.

In plus, potrivit surselor hotnews.ro din interiorul USL, UDMR a promis sustinerea lui Victor Ponta pentru functia de premier in cadrul viitoarelor consultarii de la Cotroceni in schimbul unor functii in esalonul doi din Guvern. Este vorba de functii in institutiile aflate in subordinea Guvernului insa nu s-au stabilit care vor fi acelea. "Discutiile au fost de principiu, nu s-a stabilit numarul si functiile", au explicat sursele citate.

"Pentru USL este importanta sustinerea UDMR din perspectiva numirii premierului. Miza este ca UDMR sa-l sustina pe Victor Ponta ca premier in fata lui Traian Basescu si sa avem o majoritatea confortabila la revizuirea Constitutiei si legea electorala. Trebuie sa dam ceva in schimb si PNL a inteles asta. Nu se pune problema cedarii unor ministere poate functii de secretar de stat", au explicat sursele citate.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Ramane de vazut cum va incerca PNL sa "explice" schimbarea sa de pozitie. Ludovic Orban s-a opus vehement colaborarii cu partidul maghiarilor, acestia fiind "responsabili" pentru esecul referendumului impotriva lui Basescu.

"UDMR a tradat in 2009 intelegerea cu PNL si cu PSD, fiind factorul decisiv care a permis investirea guvernului BOC 2 (dupa ce, culmea, votasera motiunea de cenzura care a dus la caderea cabinetului BOC1 ). Timp de 3 ani UDMR a votat toate aberatiile guvernului Boc, care au creat dezastrul economic, social si institutional de astazi. UDMR a boicotat referendumul de demitere a lui Basescu, fiind un factor decisiv in operatiunea de salvare a lui Basescu. Cetatenii care ne-au votat sunt intr-o proportie zdrobitoare impotriva cooptarii UDMR la guvernare. Pozitia mea nu are nicio legatura cu statutul de partid etnic al UDMR", a argumentat Orban pentru realitatea.net.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Pozitii similare au exprimat si liberalii Puiu Hasotti si Norica Nicolai, iar Crin Antonescu a subliniat, luni, ca discutiile cu UDMR nu au inceput inca, iar USL nu are nevoie de UDMR nici pentru modificarea Constitutiei, nici pentru investirea Guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.