Traian Basescu a tinut sa sublinieze care este pozitia sa fata de Summitul European si rezultatele sale.

"In ciuda celor vehiculate in presa, la ultimul Consiliu European s-a inregistrat un succes. Nu este vorba despre niciun esec al Consiliului", a zis presedintele Romaniei la inceputul discursului sau.

Ce a obtinut Romania la Consiliul European? Basescu: Ce s-a convenit asa ramane

"Acolo au fost 27 de state care au rezolvat doua dispute formidabile anterioare Consiliului. Prima a fost legata de cifra bugetului. Extrem de important a fost ca in cele doua zile s-a ajuns la o cifra care nu e nici 50, nici 200, este 100. Bugetul care va fi distribuit celor 27 de state este fixat in urma Consiliului care a avut loc in perioada 22 - 23 noiembrie. Iar acest buget este 933 de miliarde de euro care va fi distribuit in functie de cele sase capitole ale bugetului Uniunii. Acesta a fost primul obiectiv asupra caruia nu eram intelesi".

Basescu: Reducerea va fi de 100 mld. euro fata de propunerea initiala de buget a CE

Conform declaratiilor lui Basescu, al doilea element asupra caruia s-a ajuns la consens era cel legat de introducerea tratatului fiscal in concluziile Consiliului.

"Acel tratat si parte din asa-numitul "six pack" care vizeaza macrostabilitatea economica a fost acceptat si va deveni un element care creeaza Comisiei obligatia de a verifica parametrii macreconomici ai tuturor statelor si instaureaza pentru Consiliul Uniunii (mecanism care vizeaza Guvernele membrilor) autoritatea de a aplica sanctiuni statelor care nu indeplinesc parametrii macroeconomici".

Traian Basescu a vorbit si despre obiectivele atinse de Romania, facand referire la cresterea co-finantarii si stabilirea eligibilitatii TVA-ului.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

"Obiectivul nostru a fost sa diminuam presiunea pentru bugetul de stat. Co-finantarea la nivelul european era de 75%, pentru noi obiectivul a fost sa fie de 85% si a fost atins. (...) Pentru noi, un TVA de 24% din valoarea unui contract era o povara aproape insurmontabila, daca punem si cu 25% cofinantare. Batalia noastra a fost ca TVA sa fie eligibil si platibil din bani europeni", a mai precizat Basescu.

Conform acestor acorduri, Romania face o economie de 2,2 - 2,4 miliarde de euro la buget.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.