Fostul presedinte PDL, Emil Boc, a declarat ca Romania nu trebuie sa revina la situatia in care Parlamentul sa poata schimba deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei.

Intrebat cum comenteaza declaratiile premierului Victor Ponta privind schimbarea Constitutiei pentru a permite Parlamentului sa schimbe deciziile CCR, Boc a declarat ca nicio tara din Europa nu mai permite asa ceva.

"Pana in 2003 a existat o asemenea prevedere in Constitutie. Prin faptul ca, in acel moment, Romania era singura tara care avea o asemenea prevedere in Constitutie, s-a renuntat in vederea asigurarii suprematiei Constitutiei de catre Curtea Constitutionala, care trebuie sa vegheze ca orice lege, orice decizie a Parlamentului sa fie in conformitate cu textul Constitutiei si sa nu fie Parlamentul deasupra legii. Cred ca nu trebuie sa revenim la o asemenea decizie, pentru ca nicaieri in Europa nu se mai practica aceasta situatie in care Parlamentul sa infranga textul Constitutiei garantat de Curtea Constitutionala. Putem discuta, daca se doreste, suplimentar, la criterii de a intari independenta CC, dar nu cred ca trebuie renuntat la principiul suprematiei Constitutiei si asigurarii acestui principiu de catre CC, ca si garant al suprematiei Constitutiei", a declarat Boc, potrivit realitatea.net.

"Daca nu avem un gardian al Constitutiei, care s-o pazeasca, putem fi siguri ca Parlamentul o va apara? Ma indoiesc. De aceea au aparut curtile constitutionale, sa opreasca orice potential abuz al Parlamentului sau al altor autoritati publice in raport cu Constitutia", a mai adaugat fostul premier al Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.