Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, afirma ca este convins ca, in 2013, Romania va adera la zona Schengen, intr-o prima faza cu punctele de frontiera aeriene si maritime, iar pana la sfarsitul anului viitor va exista "cu siguranta" o decizie privind si frontierele terestre.

"Noi facem lobby si sunt convins ca anul viitor vom fi deja parte a zonei Schengen - mai precis dupa planul Frantei si Germaniei, intr-o prima faza se va incepe cu frontierele maritime si aeriene. Pana la sfarsitul anului viitor vom avea cu siguranta o decizie si pentru frontierele terestre", a declarat Corlatean, intr-un interviu acordat luni publicatiei austriece Die Presse, transmite MEDIAFAX.

Intrebat daca Romania va protesta atunci cand tari ca Olanda vor continua sa incerce sa blocheze aderarea Romaniei la zona Schengen, Corlatean a explicat ca Romania indeplineste criteriile tehnice de aderare de peste un an si jumatate.

"Am fost si suntem foarte cooperanti in aceasta privinta, am investit peste un miliard de euro din fonduri europene si propriile noastre resurse bugetare pentru tehnologia necesara. Din acest punct de vedere am facut deja totul. Din diverse motive politice, decizia (de aderare n.r.) a fost amanata", a afirmat ministrul de Externe.

Totodata, el a mentionat ca expertii romani participa deja la misiunile Frontex de la frontiera de sud a UE, "unde sunt cu adevarat problemele", nu de-a lungul frontierei estice.

Olanda a anuntat ca va astepta raportul MCV din decembrie al Comisiei Europene privind Romania pentru a reanaliza pozitia sa privind aderarea la Schengen a Romaniei si Bulgariei. Potrivit unui document trimis in septembrie de Guvernul olandez Parlamentului, dezbaterile privind aderarea celor doua țari la Schengen vor fi amanate pentru 2013, dat fiind ca raportul MCV pentru Romania va fi publicat la sfarsitul acestui an.

De asemenea, mai multi oficiali germani, printre care si ambasadorul de la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, au aratat ca decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi luata dupa prezentarea de catre Comisia Europeana a raportului MCV din decembrie.

Citeste si:
Ce decizie a luat Cristina Șișcanu, după ce Austria s-a opus...
Ce decizie a luat Cristina...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.