Presedintele Traian Basescu afirma ca Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cartarescu si Horia Roman Patapievici, cei care l-au convins sa-si asume constituirea Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste, sunt discreditati in prezent de o propaganda ce aminteste de vremurile trecute.

"Aceiasi oameni care azi sunt atacati, discreditati printr-o propaganda care ne aduce aminte de vremurile trecute – aceiasi oameni din societatea civila, fie ca se numesc Plesu, Liiceanu, Cartarescu, Horia Roman Patapievici si multi altii - au fost cei care m-au convins sa-mi asum constituirea Comisiei si asumarea rezultatelor muncii acestei comisii. Daca am avut un merit, a fost acela ca am cedat in fata inteligentei si am inteles ca ceea ce imi propuneau acei oameni era corect si trebuia facut", a spus Basescu, potrivit MEDIADFAX.

Seful statului a facut aceasta declaratie la lansarea celui de-al doilea volum din seria de anexe la raportul Comisiei prezidentiale pentru studierea dictaturii din Romania intitulat "Istoria comunismului din Romania, documente Nicolae Ceausescu 1965-1971", ingrijit de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu si Armand Gosu si aparut la editura Polirom, sub egida Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania.

De asemenea, Basescu a declarat ca situeaza Raportul de condamnare a comunismului deasupra proceseor de modernizare a statului roman, desfasurate in timpul mandatului sau, intrucat Raportul contine explicatia multor lucruri care se petrec astazi.

"Fiecare nou pas in sustinerea, cu documente din arhive, a raportului prin care, pe 18 decembrie 2006, am declarat regimul comunist ca fiind ilegitim si criminal, imi da sentimentul ca, probabil, umbrela prezidentiala asezata asupra muncii istoricilor, cercetatorilor, a fost unul dintre cele mai inspirate si corecte atitudini si actiuni ale Administratiei prezidentiale in cele doua mandate", a spus Basescu.

El a afirmat ca nu exagereaza in afirmatia sa. "Pun deasupra proceselor de modernizare a statului - fie ca ne referim la Codurile pentru Justitie, la noul Cod al Muncii, fie ca ne refeim la noua Lege a Educatiei sau la Legea salarizarii sau Legea pensiilor sau recuperarea suprafetelor din Marea Neagra unde peste cativa ani vom exploata gaze si titei – pun deasupora acestor lucruri, care s-au intamplat in mandatul meu, Raportul de condamnare a comunismului, pentru ca aici avem explicatia multor lucruri care se petrec azi", a explicat seful statului.

Citeste si:
Fulgy, condamnat la doi ani de închisoare. Familia lui este...
Fulgy, condamnat la doi ani...

Presedintele Traian Basescu a condamnat comunismul din Romania, in 2006, in Parlament, ca fiind un regim ilegitim si criminal, gestul fiind facut pe baza unui raport intocmit de o Comsie prezidentiala condusa de Vladimir Tismaneanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.