Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, a declarat ca este la curent cu intentiile unor politicieni de a organiza un nou referendum pentru a-l inlatura pe presedintele Traian Basescu, insa trebuie respectate procedurile constitutionale. 

"In mod clar, continuam sa urmarim Romania foarte strans. Stiu ca unii in Romania se gandesc sa organizeze un alt referendum, gasind astfel alte metode de a-l inlatura pe presedinte. Trebuie subliniat din nou ca trebuie respectate procedurile constitutionale. Daca presedintele este nepopular, iar mandatul sau nu reflecta vointa populara, atunci alegerile libere si corecte sunt modul in care trebuie adresata aceasta. Si daca acesta este modul prin care Romania va merge mai departe, cred ca credibilitatea sa ca o democratie puternica si partener al SUA va continua sa creasca", a afirmat oficialul SUA, potrivit MEDIAFAX.

Declaratia sa a fost facuta intr-un briefing de presa la sfarsitul saptamanii trecute, raspunzand unei intrebari a unui jurnalist roman despre ce ar trebui sa faca Romania in viitor pentru a-si recastiga increderea si daca Washingtonul mai este ingrijorat cu privire la situatia din Romania.

"Ingrijorarile noastre in acest caz particular au avut de-a face, asa cum bine stiti, cu eforturile de a schimba rezultatele aparente ale referendumului de demitere a presedintelui. Am fost si suntem foarte atenti sa nu interferam in afacerile interne ale Romaniei, insa am vrut sa fie clar ca lumea, comunitatea internationala, nu va considera legitima schimbarea procedurilor de vot dupa desfasurarea referendumului si in contradictie cu ceea ce Curtea Constitutionala a hotarat. Am subliniat importanta respectarii oricarei decizii a Curtii Constitutionale, iar acesta a fost testul credibilitatii democratiei din Romania. Si sunt multumit ca pot spune ca aceasta este ceea ce si guvernul a facut in cele din urma", a argumentat Gordon.

De asemenea, el a aratat ca aceste evolutii pot fi interpretate ca indicand ca in Romania este o democratie matura, ceea ce reprezinta un "lucru foarte pozitiv".

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

"Si in acest sens, cred ca este probabil corect sa afirm ca Romania a castigat credibilitate in ochii Statelor Unite, cred ca si in ochii partenerilor europeni, prin respectarea statului de drept, chiar si atunci cand aceasta contravenea intereselor pe termen scurt ale celor care detineau puterea in acea perioada tranzitorie. Cred ca acesta este un semn al unei democratii mature si cred ca este un lucru foarte pozitiv", a afirmat Gordon.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.