Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu sustine ca Guvernul incalca Tratatul de functionare a UE prin avansarea propunerii ca Leonard Orban sa ocupe functia de membru al Curtii Europene de Conturi, intrucat acesta nu are pregatirea profesionala necesara unui asemenea post. 

"Propunerea avansata de Guvernul Ponta pentru ocuparea functiei de membru al Curtii Europene de Conturi, mai exact cea a domnuluilui Leonard Orban, va deschide o noua pagina in incalcarea legislatiei comunitare de catre Romania, de data aceasta a Tratatului de Functionare a Uniunii Europene", mentioneaza Sebastian Bodu, intr-o declaratie remisa MEDIAFAX.

Bodu arata ca articolul 286, alineatul 1, din prima parte a Tratalui, prevede ca "membrii Curtii sunt alesi dintre personalitatile care fac parte ori au facut parte, in statul lor, din institutiile de control financiar extern sau care au o calificare deosebita pentru aceasta functie".
"Acesta fiind textul expres al Tratatului, care reprezinta legislatia primara a Uniunii Europene - echivalentul Constitutiei Romaniei, si nu o simpla recomandare - mi-e greu sa inteleg de ce Guvernul incearca sa forteze o derogare de facto de la Tratat prin numirea domnului Leonard Orban", mai arata Bodu.

Europarlamentarul PDL apreciaza ca, daca Victor Ponta vrea sa "scape" de "singurul specialist in afaceri europene din Guvern" printr-o "promovare", ar trebui sa gaseasca o functie pentru care acesta este pregatit profesional.

"Este regretabil ca domnul Leonard Orban, de altfel un profesionist in cu totul alt domeniu decat auditul financiar, care ii este complet strain, va fi pus in situatia jenanta de a raspunde la intrebari legate de absenta totala a experientei sale in acest domeniu, cu ocazia audierii sale in Comisia de control bugetar a Parlamentului European. Este adevarat ca Parlamentul da doar un aviz Consiliului, insa acest aviz trebuie sa confirme sau infirme indeplinirea, de catre candidat, a criteriilor prevazute la articolul 286 din Tratatul de functionare a UE", mai arata Bodu.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, va fi audiat, miercuri, la Bruxelles, de Comisia de Buget a Parlamentului European, in vederea obtinerii avizului pentru ocuparea postului de la Curtea Europeana de Conturi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.