Uniunea Crestin Sociala (UCS, fostul Partid Blocul National Democrat), Blocul National Sindical (BNS) si Partidul Popular (PP) au format, sambata, Alianta Crestin Sociala (ACS), o formatiune care urmareste mai mult obiective economice si sociale decat politice

UCS trebuia sa semneze acum doua saptamani un protocol de colaborare cu PPCD (PNTCD), dar s-a razgandit, pentru ca, sustin unele surse, nu a fost de acord cu conditia taranistilor de a promova proiecte precum legea lustratiei sau decomunizarea institutiilor. In schimb, dupa ce cochetase chiar si cu PSD, UCS, formatiunea care a intrat in Parlament pe listele PRM a ales sa se alieze cu o alta factiune desprinsa din partidul lui Corneliu Vadim Tudor, cu Partidul Popular al lui Corneliu Ciontu.

Noua formatiune vizeaza rediscutarea politicii salariale si are deja pregatite o serie de proiecte legislative precum cele care vizeaza adunarea tuturor legilor muncii intr-un Cod adevarat, infiintarea tribunalelor muncii sau directionarea fondurilor din privatizare exclusiv catre investitii. Dan Mocanescu, liderul celor cinci deputati ai UCS ne-a declarat ca noua formatiune nu are obiective strict politice si ca nu este interesata nici de o delimitare stricta intre stanga sau dreapta. Acesta a mai afirmat ca principalul obiectiv al noii formatiuni va fi unul economic, adica redistribuirea produsului intern si cresterea competitivitatii.

"In Romania, Statul ia din PIB cam 30%, in timp ce numai 16% se duce catre cei care produc, adica catre salariati. Dorim redistribuirea acestor venituri catre ceteteni intr-un procent asemanator celui din UE, adica intre 45% si 52%, ceea ce inseamna concret o noua proiectie a fiscalitatii, a politicii monetare si a sistemului de asigurari sociale", sustine Mocanescu. Pe de alta parte, PPCD nu pare foarte surprins de alegerea celor pe care fractiuni marginale din partid i-ar fi vrut alaturi. Remus Opris, presedintele filialei Bucuresti a PPCD crede ca o viitoare colaborare cu UCS are acum putine sanse de materializare pentru ca aceasta se indreapta prin noua formatiune catre spectrul de stanga al politicii.

De altfel, acum, in contextul in care UCS s-a aliat cu formatiunea lui Corneliu Ciontu, colaborarea intre sindicalisti si taranisti devine si mai improbabila.

"Nu ii vad pe cei din PRM, actualmente gruparea Ciontu sa fie prea pofticiosi sa puna in aplicare lustratia sau sa ceara un proces al comunismului", sustine Remus Opris. Uniunea dintre sindicalisti si Ciontu i-a nemultumit si pe unii dintre membrii proaspat infiintatului Partid Popular. Unul dintre fondatorii PP, deputatul Anghel Stanciu s-a aratat nemultumit de aceasta alianta si in semn de protest s-a inscris in PSD, alaturi de alti trei membri ai conducerii filialei Iasi a Partidului Popular.

Cei trei noi membri ii asigura PSD o majoritate simpla in Consiliul Judetean Iasi "Prin trecerea la PSD, am conferit stabilitate Consiliului local", a recunoscut chiar Stanciu. Serviciile acestuia nu vor ramane nerasplatite de catre PSD. Senatorul Ion Solcanu, liderul filialei iesene a PSD a declarat ca il va recomanda pe Stanciu pentru functia de vicepresedinte al organizatiei Iasi.

Sindicalistii, prieteni cu toate partidele

BNS este o formatiune care sesiseaza oportunitatile. In campania electorala din 1996, BNS a sprijinit candidatura la presedintie a lui Petre Roman, si a USD, formatiunea care grupa PD si PSDR, si apoi Coalitia guvernamentala CDR-USD-UDMR. Dupa ce a semnat un protocol cu PSDR, partidul lui Sergiu Cunescu, BNS a primit in 1996 cateva locuri in Parlament pe listele acestei formatiuni.

In 2000, BNS si-a indreptat sprijinul catre APR, formatiunea lui Teodor Melescanu, care insa nu prea a purtat prea mult noroc politic sindicalistilor, pentru ca nu a intrat in Parlament. Drept urmare, acestia au inceput sa sprijine, noii castigatori, pe cei de la PSD. In 2004, sindicalistii, grupati sub numele de Partid Blocul National Democrat, au intrat in Parlament, pe listele PRM, partid pe care l-au parasit in ianuarie acest an.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.