Premierul Victor Ponta a vorbit intr-un interviu pentru Le Monde despre regretele si consecintele actiunilor sale din vara trecuta.

Premierul Victor Ponta considera ca, pe baza ratei de participare si rezultatului referendumului, poate crede ca a actionat "in mod impetuos si pripit", insa a "raspuns asteptarilor populatiei".

Reporter: "Nu ati reusit sa il suspendati pe presedintele Traian Basescu, dar ati fost chemat sa oferiti explicatii Comisiei Europene, pentru atingeri aduse statului de drept. Aveti regrete?"

Victor Ponta: "Desigur. Se putea actiona diferit. Exista lectii pozitive si negative de invatat. Intentionez sa lucrez de doua ori mai mult, nu doar pentru aplicarea programului meu politic, dar si pentru repararea reputatiei Romaniei. Am actionat in conformitate cu normele si cultura noastra politica. In mod evident, agresivitatea disputelor noastre politice a surprins Comisia Europeana si europenii. Pe de alta parte, rata de participare si rezultatul referendumului ma fac sa spun ca, intr-adevar, poate am actionat in mod impetuos si pripit, dar ca am raspuns asteptarilor populatiei".

Reporter: "Analizati daunele la adresa imaginei Romaniei, in contextul in care UE este deja bulversata?"

Victor Ponta: "Am avut o problema enorma sa explicam actiunile. Am fost uimit sa fiu prezentat, in special in Le Monde, ziar pe care l-am citit mereu, ca fiind o persoana care nu respecta valorile europene. Eu sunt cel care a decis, in final, sa normalizeze situatia cu presedintele. Vom avea alegeri legislative in decembrie. Nu vor mai fi confuzii, ci o revenire la normalitate. Inteleg ca razboiul politic a afectat ambele parti si tara. Interesele natiunii trebuie sa primeze. Conform sondajelor, vom avea majoritate absoluta dupa alegeri. Probabil voi fi mai destins si voi acorda o atentie mai mica sfarsitului mandatului lui Basescu. El isi incheie cariera politica, eu o incep pe a mea".

Reporter: "Comisia Europeana poate interveni in viata politica a unui stat membru? Viviane Reding a vorbit de "lovitura de stat"...

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Victor Ponta: "Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a fost corect si echilibrat. El a jucat un foarte important rol de mediere pentru readucerea Romaniei la o situatie de normalitate. Alte puncte de vedere sunt exagerate si partizane. Nu pot accepta expresia «lovitura de stat». O lovitura de stat data de 8,5 milioane de persoane, asa ceva nu exista. Aceasta situatie nu este in alb si negru, cu unul nevinovat si unul vinovat. A fost o batalie politica foarte sangeroasa. Am luat decizia, din punctul meu de vedere, sa ii pun capat".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.