Traian Basescu a sustinut prima declaratie de presa de la intoarcerea sa la Cotroceni cu ocazia participarii la Reuniunea Anuala a Diplomatiei.

Traian Basescu si-a inceput discursul trecand in revista cateva dintre evenimentele din luna iulie pe care le-a considerat daunatoare statului de drept precum destituirea Avocatului Poporului si emiterea OUG care limiteaza atributiile CCR.

"Toate aceste au facut ca Romania sa fie pusa sub lupa aliatilor nostri si mai ales a Comisiei Europene. A fost surprinzator pentru mine ca politicieni de varf din Romania nu au recunoscut Comisiei Europene un drept dat de tratatul UE de a veghea la respectarea criteriilor politice in statele membre. (...) Cred ca ne-am facut foarte mult rau si din acest punct de vedere stiu ca sunt capitale in care se intalnesc ambasadorii statelor membre, fara a invita ambsadorul Romaniei pentru a vorbi despre situatia noastra", a explicat Basescu.

In acest context, presedintele considera ca este misiunea diplomatiei romane sa redeschida dialogul Romaniei cu statele si institutiile Europei.

"Ceea ce ne-a aratat aceasta criza este ca statul roman si-a consolidat destul institutiile astfel incat acestea sa apere statul de drept. Acesta este mesajul pe care vreau sa-l reia preia toate statele. (...) Nici CSM, nici DNA, nici SRI nu s-au inclinat in fata unui abuz al unei majoritati politice. Desi aparent a fost un lucru extrem de negativ pentru Romania, in acelasi timp ceea ce s-a intamplat a probat ca Romania si-a consolidat institutiile statului de drept pentru ca sa se apere", a precizat presedintele.

In ciuda acestor atacuri, presedintele a tinut s amentioneze ca obiectivele strategice ale Romaniei nu se modifica.

"Intamplarile din 3-6 iulie si de dupa nu modifica politica externa in nicun fel. Directia este vest, cei care ne pot garanta ceea ce avem ca obiectiv - cresterea nivelului de trai ne-o garanteaza UE, iar securitatea ne-o garantam impreuna cu partenerii din NATO".

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

Basescu considera ca parteneriatele strategice in care Romania este implicata (NATO, parteneriatul cu SUA, cu Franta, cu Italia) trebuie valorificate si in aceasta directia va solicita rapoarte trimestriale de la diplomati.

"Se impune cresterea nivelului parteneriatelor strategice. Ele difera de la tara, la tara, difera fata de interesele din relatia bilaterala. Va cer ridicarea la nivel de bine si foarte bine a acestor parteneriate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.