Votantii PNL spun ca au ales acest partid pentru doctrina. Alegatorii PD spun ca au incredere in Basescu. Datele provin din ultimul sondaj Gallup facut la comanda Fundatiei „Societatea Civila“.

Un sondaj dat publicitatii de Gallup Organization spune ca, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, Alianta D.A. ar obtine 46% din sufragii, iar PSD ar obtine 28%. Cercetarea a fost facuta la cererea Fundatiei "Societatea Civila", pe un esantion de 1.187 de persoane, in perioada 7-17 noiembrie 2005. Cu doar o saptamina inainte, acelasi institut a realizat o alta cercetare, in care Alianta D.A. obtinea doar 43% din optiunile electoratului, in timp ce PSD, 34%, cu 6% mai mult decit in prezenta cercetare. "Pot aparea diferente datorita modului de esantionare, a modului in care sint puse intrebarile sau a modului in care s-a colectat informatia. Daca in prezentul sondaj s-a raspuns aleatoriu, in celalalt s-a raspuns pe lista", motiveaza Matei Balaita, director al Gallup pentru dezvoltarea afacerii.

PD o ia din nou inainte

Daca ar fi sa aleaga unul dintre partidele care formeaza Alianta D.A., 44% dintre respondenti ar vota cu democratii, in timp ce doar 37% ar alege liberalii. In ceea ce priveste motivul pentru care votantii ar alege unul dintre cele doua partide, si partizanii PD, si cei ai PNL considera ca cele doua partide sint de incredere. Insa, in timp ce adeptii liberalilor ar alege PNL pentru doctrina, cei ai democratilor ar alege pentru Traian Basescu. De asemenea, unul dintre motivele pentru care respondentii i-ar alege pe democrati este faptul ca acestia "sint mai sinceri si mai cinstiti", insa printre motivele pentru care acestia sint preferati nu figureaza doctrina politica.

Basescu +22%

Sondajul ofera si o evolutie a increderii in presedinte si primul-ministru, din 1995 pina in prezent. La analiza pe prima luna de guvernare, in timpul administratiei CDR, presedintele Emil Constantinescu beneficia de un avans de 10 procente, la capitolul incredere, fata de premierul Victor Ciorbea. Situatia se schimba intre 2000 si 2004, cind de data aceasta premierul Adrian Nastase beneficiaza de un plus de incredere de 10% fata de presedintele Ion Iliescu, in prima luna de mandat. In ceea ce priveste actuala Putere, luna noiembrie, prima luna de mandat, aduce din nou Cotroceniului capitalul de incredere.

Astfel, electoratul are cu 22% mai multa incredere in presedintele Traian Basescu decit in premierul Calin Popescu Tariceanu. Este cea mai mare diferenta de incredere intre cele doua institutii inregistrata pina in prezent. Revenind la partide, sondajul le cere respondentilor sa indice pozitia formatiunilor politice pe spectrul politic. In ceea ce priveste dreapta politica, cel mai reprezentativ partid este perceput a fi PNL, vazut astfel de 41,5% dintre romani.

Desi acum s-a transformat in partid popular, PD este perceput ca partid de dreapta si centru-dreapta doar de 33% dintre cei care au raspuns. In ceea ce priveste spectrul din centru si centru-stinga, conduce PSD cu 41%, urmat de PRM vazut astfel de 32% dintre cei care au raspuns. UDMR si PC sint calificate drept oscilante. 14% dintre respondenti vad UDMR pe partea dreapta a spectrului politic, in timp ce 13% il vad pe partea stinga. Procentele sint asemanatoare si in cazul conservatorilor. 12,5% dintre romani cred ca PC apartine dreptei politice, in timp ce 14,5% cred ca ar apartine stingii.

Aria de interes a partidelor

In ceea ce priveste obiectivele sustinute de partide, potrivit sondajului, PD este perceput ca fiind partidul cel mai interesat de justitie corecta, combaterea coruptiei si combaterea criminalitatii. PNL este perceput mai mult ca un partid interesat de instituirea unei economii libere de piata, dar si drept garantul proprietatii private, in timp ce PSD este vazut ca fiind interesat mai mult de asigurarea protectiei sociale si a medicamentelor compensate.

Tariceanu - educat si schimbator

Solicitati sa-i faca o caracterizare premierului Calin Popescu Tariceanu, 57% dintre repondentii ultimului sondaj Gallup l-au gratulat pe acesta cu atribute pozitive, iar 43% cu atribute negative.

Atribute pozitive:

- inteligent, destept, educat (11%)

- sincer, onest, corect (9%)

- prezentabil, frumos, are prestanta (9%)

Atribute negative:

- schimbator, inconsecvent,

nehotarit (14%)

- nu se tine de promisiuni, nesincer, mincinos (12%)

- arogant, ingimfat (11%).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.