USL a cerut marti modificarea Legii referendumului pentru a scoate pragul de 50%+1. Senatul a respins propunerile USL.

Presedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Grebla, a sustinut marti ca "pragul electoral inseamna, de fapt, eliminarea oricarui referendum".

"In Elvetia, care este tara cu cele mai multe referendumuri, locale, cantonale, confederative, prezenta la vot, la referendum, este in medie de 20%, astfel incat numai doua tari ale Consiliului Europeni, din 47 de tari, Lituania si Rusia, au acest prag", a spus presedintele Comisiei Juridice din Senat, citat de realitatea.net.

Comisia juridica, compusa din patru membri PDL si 3 membri USL, a respins propunerea eliminarii pragului electoral, conform declaratiilor senatorului PNL, Ioan Ghise.

USL a mai venit cu doua propuneri care au fost de asemenea respinse:
- referendumul sa fie extins la doua zile;
- Guvernul sa asigure conditiile necesare pentru a da posibilitatea tuturor cetatenilor sa se prezinte la vot.

"Amendamentul cvorumului din Legea referendumului incalca dreptul constitutional al romanilor de a-si exprima votul prin conditionarea validitatii", a declarat Ioan Ghise.

Miercuri urmeaza inca o dezbatere in Camera Deputatilor pe acest subiect. Camera Deputatilor este forul decizional pentru Legea referendumului, iar propunerile USL ar putea fi, totusi, acceptate.

Citeste si: Antonescu a promulgat Legea referendumului


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.