Parlamentul a adoptat declaratia propusa de USL, potrivit careia primul-ministru trebuie sa reprezinte Romania la lucrarile Consiliului Europei (CE) din 28 iunie.

Declaratia a fost adoptata cu 249 de voturi "pentru", 30 de voturi "impotriva" si doua abtineri, scrie MEDIAFAX.

Potrivit proiectului de declaratie propus de USL, "Parlamentul Romaniei trebuie sa fie informat, in prealabil, asupra agendei Consiliului European si sa stabileasca un mandat de principiu cu privire la ceea ce va sustine reprezentantul Romaniei; Parlamentul Romaniei trebuie sa fie informat, dupa fiecare Consiliu European, cu privire la deciziile adoptate".

Declaratia USL mai prevede ca in toate problemele de politica militara si de securitate militara, precum si in politica externa comuna a UE, este constitutional si functional ca Presedintele Romaniei sa aiba precadere in a reprezenta Romania.

In materie economica, sociala, bugetara, referitoare la fondurile europene, aderarea la Schengen, precum si in alte aspecte executive, atributiile de reprezentant al tarii revin premierului.

Ponta propune separarea atributiilor presedintelui si premierului

Declaratia propusa de USL concluzioneaza ca avand in vedere agenda reuniunii Consiliului European din 28 iunie, "precum situatia economica din UE, adoptarea unor masuri economice si sociale, precum si continuarea negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020", Parlamentul Romaniei considera ca primul ministru trebuie sa prezinte pozitia Romaniei la lucrarile CE din 28 iunie 2012.

O reactie din partea presedintiei va urma in cel mai scurt timp.

"Presedintia analizeaza declaratia adoptata de Parlament, in vederea formularii unui punct de vedere",
a declarat Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui.

Premierul Victor Ponta a declarat, dupa votul din Parlament privind nivelul de reprezentare a Romaniei la UE, ca doreste sa aiba o noua intrevedere cu presedintele Traian Basescu pentru discutii pe aceasta tema.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.