Senatorii Puterii au absentat ieri in masa de la dezbateri, provocand caderea a patru proiecte de lege organice, doua dintre acestea reprezentand prioritati pentru procesul de integrare.

Reprezentantii Coalitiei s-au aflat in situatia jenanta de a constata ca nu aveau cvorumul necesar pentru a adopta o lege organica. Ca atare, legea privind executarea pedepselor, cea privind statutul politistului si proiectul privind dezvoltarea infrastructurii aeroportului Henri Coanda au impartasit aceeasi soarta cu mult mai importanta ordonanta referitoare la prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Motivele ar fi diferite: parlamentarii euroobservatori aflati inca la Strasbourg, altii bolnavi sau pripasiti prin delegatii in strainatate, dar si chiulul in toata regula. "PSD si PRM au votat in bloc impotriva legii de combatere a coruptiei. Sunt legi pentru integrarea europeana", se lamenteaza liderul grupului DA, Puiu Hasotti, incercand sa acopere defectiunile constate in propria tabara, unde doar 47 de senatori au votat favorabil pentru respectiva ordonanta, diferenta de pana la 72 fiind acoperita de absenteism.

Potrivit numaratorii sale, randurile Coalitiei au fost subtiate motivat de doi senatori bolnavi, alti doi plecati prin delegatii, 7 euroobservatori si 5 care au portofolii de ministru. Absenta altor 9 parlamentari nu poate fi insa justificata, dar nici sanctionata in lipsa de prevederi specifice.

"Colegii din Coalitie nu reusesc sa mai faca cvorum. Aveam o reglementare in vechiul regulament, s-a scos, in noul statut nu s-a preluat", a declarat presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, apreciind ca respectivele sanctiuni ar trebui sa fie din nou prevazute.

La randul sau, senatorul PNL Paul Pacuraru recunoaste ca nici la nivel de partid nu exista instrumente de sanctionare a celor care se fac vinovati de absenteism parlamentar sau de vot impotriva proiectelor de lege sustinute de coalitie. "Cata bataie a fost ca sa fie pe listele eligibile si cata lipsa de interes dovedesc acum pentru activitatea legislativa. Au fost doar cateva avertismente scrise", a precizat el. In ceea ce priveste combaterea acestui fenomen, Pacuraru crede ca ar fi necesara elaborarea unui sistem de monitorizare la nivel de partid, in baza caruia la viitoarele alegeri "sa nu mai fie pusi pe liste sub nici o forma" cei predispusi la absenteism.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamenttul, Bogdan Olteanu, a anuntat ca parlamentarii care nu au o motivatie serioasa pentru absentele lor vor suporta "sanctiunile cele mai drastice", situatia lor urmand a fi dezbatuta in acest week-end de catre conducerea D.A. impreuna cu liderii de grupuri parlamentare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.