Politica 24 Mai 2012 12:25
Eurodeputatul PDL Sebastian Bodu cere Curtii de Conturi sa se autosesizeze in cazul renuntarii Inspectoratului de Stat in Constructii la recuperarea prejudiciului de 64,8 miliarde lei in Dosarul "Trofeul Calitatii".

Bodu i-a trimis o scrisoare presedintelui Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, in care ii solicita ca in temeiul art. 3 alin. 2 din Legea nr. 94/1992, republicata, privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi a Romaniei, sa se autosesizeze cu privire la faptul ca Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), prin reprezentantul sau legal, Constantin Adrian Balaban Grajdan - inspector general, a renuntat la calitatea de parte civila in Dosarul penal nr. 2470/2012 ("Trofeul Calitatii"), aflat in recurs pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Bodu mentioneaza ca in adresa nr. 22/22.05.2012 remisa instantei reprezentantul legal al ISC considera ca nu exista niciun prejudiciu adus institutiei publice pe care o conduce, desi instanta de fond stabilise, prin hotararea judecatoreasca recurata, un prejudiciu de 64,8 miliarde lei, potrivit MEDIAFAX.

"In motivarea solicitarii sale, reprezentantul legal al ISC ignora o hotarare judecatoreasca prin care se stabileste prejudiciul respectiv. Acesta considera ca relevanta nu este hotararea judecatoreasca, ci raportul de expertiza contabila, care stabileste prejudiciul ca inexistent. Acest lucru nu poate fi retinut de Curtea de Conturi deoarece expertiza contabila (care nu poate raspunde oricum la obiective precum valabilitatea unor contracte sau capacitatea de reprezentare legala a structurilor interne ale ISC) este doar un mijloc de proba care a fost administrat de catre instanta de fond, alaturi de alte probe in dosar. Asadar, relevanta este exclusiv hotararea instantei de judecata, ISC neputandu-se pronunta asupra modului in care instanta a administrat probele. Mai mult, nu are nici macar interes, din punct de vedere juridic si economic, sa nu tina cont de hotararea instantei prin care se constata calitatea sa de parte civila, indreptatita la recuperarea prejudiciului de 64,8 miliarde lei de la inculpati", adauga eurodeputatul PDL.

Citeste si:
Oana Roman primește amenințări dure din partea internauților....
Oana Roman primește...

In opinia sa, Curtea de Conturi ar trebui sa declanseze cu celeritate un control la ISC, in baza art. 22 lit. g) din Legea nr. 94/1992, nerecuperarea prejudiciului ca urmare a renuntarii la drept urmand a fi imputabila reprezentantului legal al ISC, simultan cu sesizarea organului de urmarire penala pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 64 din Legea nr. 94/1992.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.