Partidul National Liberal va promova un proiect de modificare a legii dupa care functioneaza Curtea Constitutionala. PNL vrea sa elimine ceea ce numeste "starea de incompatibilitate" in care s-ar afla unii dintre judecatorii acestei instante.

Curtea a invalidat luni modificarile aduse regulamentelor Senatului si Camerei Deputatilor, astfel incat presedintii celor doua foruri - Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase - sa nu poata fi schimbati pe durata mandatelor.

Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a apreciat ca, intr-o perioada in care autoritatile romane incearca sa introduca reglementari impotriva unor incompatibilitati sau conflictelor de interese la nivelul parlamentului sau guvernului, aceste fenomene persista la nivelul Curtii Constitutionale.

Calin Popescu-Tariceanu considera ca verdictul Curtii in problema modificarii regulamentului de functionare a Camerelor ridica semne de intrebare in privinta obiectivitatii, tocmai din cauza a ceea ce el a numit conflictele de interese in care s-ar afla judecatorii Curtii.

Potrivit deputatului PNL Puiu Hasotti, cea mai importanta schimbare pe care partidul o va promova le-ar interzice membrilor vreunui partid politic sa acceada intr-o functie la Curtea Constitutionala.
Dintre actualii membri ai instantei, unii sunt fosti parlamentari PSD sau apropiati ai lui Ion Iliescu.
Domnul Hasotti admite ca propunerea PNL ii vizeaza in primul rand pe acesti judecatori. In opinia sa, "Curtea Constitutionala ar trebui sa nu raspunda la comenzi politice, sa fie obiectiva cu adevarat, in judecatile pe care le emite."

Coalitia aplauda, opozitia vorbeste despre "razbunare"
Partidele din coalitie sustin la unison initiativa Partidului National Liberal de a fi elaborat un nou proiect de lege care sa reglementeze conflictul de interese si incompatibilitatile judecatorilor Curtii Constitutionale.

Proiectul este insa considerat inoportun de catre partidele din opozitie care ataca vehement initiativa puterii.

Partidul Democrat va sprijini proiectul PNL. Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca judecatorii Curtii Constitutionale iau decizii partinice si ca aceasta institutie nu poate fi ocolita de legea conflictului de interese.

Ultimele decizii ale Curtii "fac din aceasta institutie o agentie de serviciu a PSD-ului" - a spus Emil Boc.
Si Partidul Conservator agreeaza initiativa PNL, insa, asa cum spune purtatorul de cuvant al acestei formatiuni, Bogdan Ciuca, ea va fi examinata de Consiliul National de Conducere al Coalitiei.

In principiu, Partidul Conservator e de acord cu o actiune care sa duca la disparitia unor suspiciuni de ingerinta politica sau presiuni care "planeaza in general asupra unor institutii si in special asupra Curtii Constitutionale".

Senatorul UDMR, Peter Eckstein Kovacs, a declarat ca va fi un cert sustinator al unui nou act normativ care sa modifice organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, precizand: "Eu as propune ca fostii parlamentari sa nu aiba acces la Curtea Constitutionala, pentru ca au legaturi prea stranse cu partidele politice.

La polul opus se afla partidele din opozitie care resping vehement initiativa. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, afirma ca s-ar putea intra din nou intr-un cerc vicios si de durata, deoarece, pentru promovarea unui asemenea proiect este nevoie de schimbarea Constitutiei.

Si PRM considera ca initiativa survine in urma unor decizii neconvenabile coalitiei de guvernamant, ale judecatorilor Curtii, si ca ea ar reprezenta un act de razbunare politica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.