Opozitia a incercat ieri sa puna toate tunurile pe performantele Coalitiei, contestand tintele macroeconomice anuntate de cabinetul Tariceanu pentru anul 2006, cu ocazia prezentarii proiectului de buget.

Suparati ca Puterea a respins in comisii majoritatea amendamentelor Opozitiei, parlamentarii PSD, laolalta cu cei PRM, se pregatesc sa le faca viata grea reprezentantilor puterii, folosindu-se de procedurile de care s-au folosit la discutiile pe regulamentele Parlamentului - intr-un cuvant tragerea de timp - de vreme ce exista 1200 de amendamente respinse.

In incercarea de a preintampina piedicile puse deja odata de Opozitie, liberalul Puiu Hasotti a propus, fara succes, limitarea timpului de dezbatere a amendamentelor la un minut atat pentru initiatori, cat si pentru Guvern sau fiecare grup parlamentar. Parasit de emotiile revocarii, presedintele de sedinta, Adrian Nastase, a revenit la vechea maniera de conducere a lucrarilor, explicand celor prezenti ca numai el exclusiv are dreptul de a limita timpul de dezbateri din plen, promitandu-i insa lui Hasotti ca vor dezbate aceasta propunere la nivelul Birourilor Permamente reunite.

In paralel, deputatul PRM Ion Manzana, sprijinit de PSD, a solicitat retrimiterea bugetului la comisiile de buget-finante, pe motiv ca nu ar prevedea diferenta de 1,1 procente din PIB promisa pentru Educatie in negocierile cu sindicatele. Cererea nu a fost insa supusa votului, dupa ce premierul Tariceanu a explicat ca suplimentarea vizeaza proiectele in domeniu.

Primul-ministru a anuntat ca Executivul isi propune pentru anul viitor o crestere economica de 6% din PIB si limitarea inflatiei la 5,5-6%. El a mai aratat ca autoritatile vizeaza pentru 2006 o majorare cu 0,3% din PIB a veniturilor bugetare. Printre alte tinte macroeconomice amintite se mai numara un deficit de cont curent in scadere fata de nivelul din acest an, un deficit bugetar de 0,5% din PIB, o crestere a banilor pentru agricultura cu 20 de procente si o suplimentare a locurilor de munca de circa 100.000 posturi.

Tariceanu a insistat asupra fondurilor alocate sistemului de invatam?nt, precizand ca economia rom?neasca nu isi permite in prezent sa finanteze cresteri salariale majore, oferta Executivului inaintata sindicatelor din Educatie reprezent?nd maximum posibil pe care autoritatile si-l pot permite. "In 2006 vom ajunge la o finantare a reformei din Educatie cu 5% din PIB. Orice crestere peste pragul oferit va alimenta preturile si inflatia, ceea ce va insemna reducerea puterii de cumparare si a nivelului de trai al tuturor", a spus Tariceanu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.