Ilie Botos, procurorul general, ar fi fost racolat de Securitate inca din studentie si ar fi continuat si dupa 90 sa fie ofiter activ al Directiei de Contrainformatii Militare, potrivit unor dezvaluiri din editia de astazi a revistei "Academia Catavencu".

Traseul profesional al primul procuror al tarii a fost influentat de generalul-maior Ionita Botos, nimeni altul decat unchiul lui Ilie, fost sef al Comandamentului Serviciilor Armatei, personaj care nu ar fi strain de mineriada din iunie 1990, cand a gazduit peste 1.000 de mineri in peripul lor spre Bucuresti.

Prima experinta profesionala l-a aruncat pe Botos in bratele primitoare ale Directiei IV de Contrainformatii Militare a fostei Securitati inca inainte de a fi terminat facultatea. Chiar daca dupa absolvire Botos a imbratisat cariera de procuror efectuand o serie de stagii prin Ardeal, de la Alba la Cluj, potrivit surselor din interiorul Sectiei Parchetelor Militare citate de "Academia Catavencu" ar fi continuat sa activeze si dupa momentul ’89, in cadrul Directiei de Contraspionaj Militar, actuala Directie de Siguranta si Protectie Militara din componenta Directiei Generale de Informatii a Armatei. Beneficiind de patronajul prietenului sau de familie, Gabriel Oprea, si al lui Eugen Bejinariu, despre care sursa citata sustine ca i-ar fi fost subordonati unchiului sau, "in 1999, Botos a fost numit sef al Parchetului Militar Cluj, cu gradul de colonel magistrat". "In 2002, va fi numit prim-adjunct al procurorului general al PNA.

De aici va fi propulsat la scurta vreme procuror general si avansat la gradul de general de brigada magistrat in rezerva, de catre Ion Iliescu", se mai arata in ancheta "Academiei Catavencu". In ciuda ascensiunii sale fulminante, ancheta jurnalistica nu a reusit identifice performante notabile ale activitatii lui Botos. "Singura isprava mai acatarii, investigarea unei retele care falsifica vizele de Germania, cu ajutorul Consulatului german din Sibiu.

Consulul a fost retras, desi probele lui Botos erau mai subtiri ca foita de tigara, iar pana la urma s-a dovedit ca persoana din interiorul consulatului care falsifica vizele a fost soferul consulului", se mai arata in ancheta catavencilor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.