Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Cotroceni, ca si-a asumat informarea Comisiei Europene in legatura cu faptul ca Romania va adera la acordul interguvernamental stabilit la Bruxelles, seful statului mentionand ca daca Parlamentul vrea altceva, este treaba legislativului.

"Eu mi-am asumat informarea Comisiei ca Romania va adera la acest acord. Daca Parlamentul hotaraste altceva, e problema lui", a spus Basescu.

El a mentionat ca, in calitate de sef de stat, nu putea sa aiba alta atitudine, stiind care sunt riscurile, informeaza MEDIAFAX.

Seful statului a spus, totodata, ca va sustine includerea in Consitutie a prevederilor acordului interguvernamental pana la sfarsitul anului 2012, relateaza MEDIAFAX.

"Termenul e sfarsitul anului 2012. Nu ai indeplnit toate conditiile, nu intri in acord. Iar acasta responsabilitate sa si-o asume cine vrea. Eu voi sustine ca trebuie sa rezolvam aceasta problema", a mai spus Basescu.


Presedintele a subliniat ca Romania trebuie sa evite o dezbatere pe tema acordului interguvernamental in necunostinta de cauza.

"In Romania trebuie sa evitam o dezbatere in necunostinta de cauza. Ar fi foarte grav, ne-am dovedi incapabili sa intelegem realitatile Europene si nu as vrea ca Romania sa aiba o asemenea apreciere", a spus seful statului.

El si-a exprimat speranta ca Guvernul si Parlamentul, precum si membrii Comisiilor de politica externa din Legislativ, sa contribuie la dezbateri pe aceasta tema.

"Eu voi participa pentru a sustine necesitateta aderarii la acest acord, dar nu as putea sa acopar tot necesarul de dezbateri, va trebui un efort al intregii clase politice", a spus Basescu.

  • Basescu: Invitatia la consultari cu partidele este pentru miercuri

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca invitatia catre partide pentru consultari privind pactul stabilit la Bruxelles este pentru miercuri, el subliniind ca este nevoie de o dezbatere importanta a deciziei, la nivelul intregii societati.
Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Presedintele a mai spus ca a chemat partidele pentru miecuri, pentru ca luni si marti va fi plecat din tara.

Intrebat daca va initia un proces de consultare cu toate fortele politice, avand in vedere ca Legea Fundamentala trebuie amendata, potrivit prevederilor acordului interguvernamental de uniune fiscala, pana la sfarstiul anului 2012, iar coalitia guvernamentala nu dispune de majoritatea necesara trecerii unei astfel de modificari, Basescu a raspuns afirmativ.

"In mod categoric, cu partidele politice. Le-am invitat - n-a plecat scrisoarea - dar invitatia este pentru miercuri. Ma intorc marti noapte de de la Strasbourg si miercuri ma intalnesc cu partidele politice pe aceasta tema", a spus Basescu.

Presedintele a mai declarat ca este nevoie de o dezbatere larga, si ca spera ca si Parlamentul se va angrena, pentru ca nu el nu poate sa genereze acest proces larg de unul singur.

Citeste si:
Ponta, atac la adresa Guvernului: Omorâţi economia și pe românii...
Ponta, atac la adresa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.