PDL a renuntat la varianta stabilita in coalitie, la propunerea UDMR, privind reducerea numarului de parlamentari la 388, dupa ce a constatat ca aplicarea unei asemenea formule avantajeaza UDMR, care ar castiga mai multe mandate de senatori, au declarat surse din PDL.

Potrivit surselor citate, dupa ce au convenit, in cadrul coalitiei, asupra modului de reducere a numarului de parlamentari, initiativa propusa de UDMR, mai multi democrat-liberali au facut simulari si au constatat ca o asemenea varianta avantajeaza UDMR, care ar obtine mai multi senatori.

Astfel, daca in prezent, din 147 de senatori, grupul UDMR din Senat are 9 membri, in urma simularii facute de PDL s-a constatat ca, daca se aplica noua formula, numarul senatorilor UDMR ar fi ajuns la 11, in conditiile in care numarul total de senatori ar fi fost 88 - cate doi pentru fiecare judet si unul pentru fiecare sector al Capitalei, scrie MEDIAFAX.

"In acest fel, ponderea UDMR in Senat ar fi fost artificial mai mare, intrucat nu se tine cont de marimea populatiei unui judet, ci se avea in vedere doar numarul de judete", au declarat sursele citate.

Din acest motiv, PDL a renuntat la aceasta varianta de reducere a numarului de parlamentari si a apreciat ca este "corecta" legea in vigoare, cu reprezentarea in Parlament in functie de populatie.

"Negocierile pentru reducerea numarului de parlamentari continua, dar, daca nu exista vointa politica in coalitie pentru o varianta corecta, vom ramane pe legea actuala", au precizat aceleasi surse.

Boc: Reducerea numarului de parlamentari este o capcana


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.