Controversata lege a eutanasierii cainilor vagabonzi a fost adoptata de Camera Deputatilor.

Legea a fost adoptata cu 168 de voturi "pentru", 111 voturi "impotriva" si 14 abtineri.

Proiectul de lege a fost initat de senatorul PC, Marius Marinescu si a fost adoptat in Camera Deputatilor cu doar doua voturi in plus fata de numarul necesar.


Proiectul de lege a fost dezbatut in plenul Camerei Deputatilor inca din luna martie, avand parte de multe amanari si critici.

Legea prevede ca animalele capturate pe strada vor fi transportate la adapost si tinute acolo timp de 30 zile, timp in care stapanii le pot revendica sau cei dornici le pot adopta. Pe langa asta, legea mai spune ca Statul va contribui la construirea de noi adaposturi in fiecare judet, pentru ca animalele sa poata fi gazduite in conditii bune.

Cadavrele animalelor eutanasiate sau cele gasite pe strada vor fi incinerate, spune Legea. Cei care vor incerca sa se foloseasca de acestea in alt fel: obtinerea de piei, carne, faina proteica si altele, vor fi pedepsiti cu inchisoarea de la 3 luni la 1 an sau cu o amenda intre 1.000 si 10.000 de RON.

Legea garanteaza ca animalele vor fi eutanasiate in “conditii umane”.

Proiectul senatorului Marinescu prevede si ca adoptiile de caini sa se faca in mod gratuit pentru pensionarii care isi doresc un animal de companie.

Camera Deputatilor este forul decizional in privinta acestui act normativ.

  • Opozantii legii au inceput sa planga

Aproximativ o suta de persoane reprezentand organizatii de protectie a animalelor au stat la lojele destinate invitatilor, cei mai multi fiind coordonati de Marius Marinescu.

Mai multe persoane care au asistat la votul final din Camera Deputatilor au izbucnit in plans in momentul in care legea a fost adoptata si au strigat: "Ucigasilor!" sau "Rusine sa va fie!".

  • Cainii vor fi eutanasiati cu acordul populatiei

Proiectul privind gestionarea cainilor fara stapan, adoptat marti de deputati, prevede ca eutanasierea cainilor fara stapan se va putea realiza dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier si ca toti cainii vor fi "cipati".
Citeste si:
Pet Expo se va desfășura între 16-17 martie 2024 la Romexpo
Pet Expo se va desfășura...

Potrivit prevederilor adoptate de deputati, consiliile locale vor avea obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan si vor trebui sa amenajeze si sa suplimenteze din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturile publice pentru caini, scrie MEDIAFAX.

Cainii vor fi tinuti in adaposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari.

In situatia in care dupa expirarea termenului de cazare cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau se poate gasi o solutie combinata, conform hotararii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective, se precizeza in proiect.

Citeste si:
Parlamentarii AUR readuc în dezbatere eutanasierea maidanezilor
Eutanasierea maidanezilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.