Presedintele Senatului, Mircea Geoana, sustine, intr-un comunicat remis ca decizia CNAIM a PSD este nula pentru ca a fost luata fara audierea partilor, ceea ce inseamna, potrivit fostului presedinte al formatiunii, ca hotararea nu produce consecinte.

"Decizia de astazi, 13 noiembrie 2011, a Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala a PSD este nula de drept din perspectiva Statutului PSD si reprezinta o nulitate absoluta din punctul de vedere al Legii Partidelor Politice, intrucat neaudierea partilor atrage nulitatea absoluta a deciziei. Fiind nula din toate punctele de vedere, decizia nu produce consecinte", scrie Geoana in comunicat, scrie MEDIAFAX.

El mentioneaza ca prin aprobarea Statutului nou in 2010, vechea Comisie si-a incheiat de drept existenta si mandatul.

"Noua Comisie trebuia sa analizeze sesizarea BPN in format de 9 membri, nu de 48 de membri. Astfel, statutul PSD‬ prevede la art. 162 alin.(3): Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala este alcatuita din 9 membri alesi direct de Congres, cate unul pe fiecare din cele 8 regiuni de dezvoltare, propusi de organizatiile PSD constituite pe raza teritoriala a acestora si un membru propus de Presedintele PSD. Avand in vedere cele de mai sus, formula in care s-a intrunit Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala, cu 48 de membri, este nestatutara", scrie Geoana.


El mentioneaza ca modul in care s-au desfasurat lucrarile de duminica ale Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala contravine prevederilor din Legea Partidelor Politice
,‬ care stipuleaza la articolul 15 ca este obligatia Comisiei de Arbitraj sa functioneze conform unui regulament aprobat de organul statutar, care trebuie sa asigure partilor dreptul la opinie si dreptul de a se apara, precum si proceduri echitabile de decizie.

"‪Absenta prezentarii si dezbaterii motivelor reale confirma solicitarea mea de recuzare a presedintelui Comisiei.‬ Prin abuz si intimidare, presedintele Comisiei a impus o decizie cu deznodamant anuntat. Este un precedent periculos, care pune in pericol institutiile partidului, discrediteaza ideea de democratie si impartialitate. Este o noua pata pe imaginea partidului care putea fi si trebuia evitata. Modul in care s-au desfasurat lucrarile de astazi ale Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala a PSD nu are nimic de-a face cu un partid democratic si modern. Exista o datorie fata de membrii PSD ca sedinta de astazi a Comisiei sa fie una corecta si serioasa, din respect fata de sutele de mii de membri ai PSD.", scrie fostul presedinte al partidului.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

El precizeaza ca a adresat o solicitare scrisa membrilor Comisiei de Integritate in care le-a cerut sa analizeze si sa cerceteze cine se face vinovat pentru manipularea grosolana la care a fost supus BPN‬ al PSD prin intermediul unui material care ar fi continut argumente juridice care atestau ca rocada de la sefia Senatului este posibila.

"Membrii BPN au fost manipulati sa creada ca este posibila o simpla inlocuire fara o revocare prealabila si trebuie sa vedem cine a provocat si din ce motive a provocat aceasta manipulare grosolana. ‪Am incredere ca forurile statutare ale partidului vor face ceea ce simulacrul de azi nu a facut‬: restabilirea adevarului si gasirea solutiilor pentru pastrarea unitatii si a credibilitatii partidului si a Opozitiei", scrie Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.