Programul de guvernare al UNPR, denumit "Romania progresista", va fi lansat public la finalul acestui an, el propunand intarirea republicii semiprezidentiale, Parlament unicameral cu 300 de locuri, vot mixt uninominal-pe liste.

Presedintele UNPR, Marian Sarbu, a prezentat luni principiile programului de guvernare al partidului, care va fi supus dezbaterii publice in cadrul unei platforme de dialog pe care UNPR o va lansa in zilele urmatoare.
Platforma s-ar putea numi, potrivit unor surse din UNPR, Uniunea Social Progresista.

Intrebat despre caracterul acestei platforme, presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a precizat ca nu va fi o formula de inregimentare politica.

"Va fi o platforma de centru-stanga, orientata catre societate, componenta civica a societatii considerata in mod eronat in ultimii ani ca avand orientare politica de dreapta. Nu este in niciun caz o formula de inregimentare politica, ci de intermediere a dialogului cu societatea. UNPR vrea sa arate ca stanga moderna este altceva decat stanga comunista", a spus Diaconescu, citat de MEDIAFAX.


Principalele puncte din programul de guvernare al UNPR se refera la modificarea Constitutiei in sensul clarificarii raporturilor dintre presedinte, premier si Parlament, introducerea motiunilor de cenzura constructive, Parlament unicameral cu 300 de locuri si votul mixt, majoritatea parlamentarilor alesi uninominal, iar restul de pe o lista nationala.

De asemenea, UNPR isi propune consolidarea republicii semi-prezidentiale si clarificarea conditiilor in care presedintele poate participa la sedintele de guvern.

UNPR doreste si reorganizarea administrativ-teritoriala, Marian Sarbu argumentand ca in multe locuri "administratia locala este condusa de clanuri si intelegeri transpartinice fara legatura cu legea".

O alta propunere a UNPR este reorganizarea Guvernului, considerat acum "ca o formula mult prea zdrentuita". Concret, in viziunea UNPR, s-ar impune infiintarea unui Minister al Economiei, Finantelor si Muncii si a unui Minister al Sanatatii si Protectiei Sociale.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Sarbu a mai precizat ca UNPR se va opune oricarei tentative de privatizare a CEC si a EXIMBANK.

Viziunea lui Cristian Diaconescu: Platforma de Stanga


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.