Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat, vineri, referitor la afirmatiile sefului statului legate de Senat, ca acestea il descalifica numai pe Traian Basescu, sustinand ca presedintele a adus Parlamentului "grave prejudicii de credibilitate si imagine, prin declaratiile denigratoare".

"Este inadmisibila jignirea adusa de seful statului Parlamentului si in mod special Senatului. Prin declaratiile din 27 octombrie, la TVR, presedintele Traian Basescu demonstreaza indubitabil ca este un pericol pentru democratie. Presedintele a adus Parlamentului grave prejudicii de credibilitate si imagine, prin declaratiile denigratoare si presiunile asupra activitatii institutiei. Afirmatia potrivit careia «Senatul in ansamblul lui s-a compromis de la presedinte de la senator. Sa refuzi sa adopti legea privind mecansimul de promovare a magistratilor de la ICCJ e descalificant» il descalifica numai pe Traian Basescu", a declarat Ilie Sarbu, potrivit unui comunicat de presa remis MEDIAFAX.

El precizeaza ca, potrivit articolului 61, alineatul 1 din Constitutie, "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii".

"A submina autoritatea Parlamentului se adauga sirului de incalcari grave ale Legii Fundamentale, alaturi de ingerinta nepermisa in problemele executivului si ale autoritatii judecatoresti. A controla direct activitatea legislativa a Parlamentului prin presiuni asupra parlamentarilor in vederea sustinerii masurilor ce afecteaza grav populatia si impunerea lor discretionara, fara dialog, prin asumare guvernamentala denota incalcarea principiului separatiei puterilor in stat. Atitudinea dictatoriala, prin ignorarea totala a opozitiei si, mai mult, insultele si jignirea adusa Senatului Romaniei contribuie la acutizarea tensiunilor dintre stat si o societate din ce in ce mai supusa necazurilor", mai sustine liderul grupului parlamentar al PSD din Senat.

  • Ce a spus Traian Basescu?

Senatul s-a compromis, de la presedinte pana la ultimul senator, in cazul legii care reglementa numirea judecatorilor ICCJ, a declarat, joi, la TVR, presedintele Traian Basescu.
Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Intrebat ce raspuns a primit la scrisoarea adresata Parlamentului pentru adoptarea legilor privind asistenta sociala si numirile la ICCJ, Basescu a raspuns: "Raspunsul a fost ca nu au reusit sa aiba cvorum, sau ca s-a dat pauza si dupa pauza au plecat toti. Aceasta e reactia Parlamentului la modernizare. Si atunci nu au de ce sa se supere daca legislatia cu privire la selectarea magistratilor pentru ICCJ va fi adoptata prin asumarea raspunderii, daca legea privind modernizarea asistentei sociale va fi adoptata prin asumarea raspunderii".

El a mai spus ca Senatul va adopta tacit Legea asistentei sociale, dar actul va intra in Camera Deputatilor, "unde nu stii ce se intampla".

"Sa spunem ca la Camera Deputatilor merge mai repede. Dupa mine, Senatul in ansamblul lui, cu tot cu presedinte, s-a compromis. Sa refuzi sa adopti legea cu privire la crearea mecanismului de promovare si selectare a judecatorilor pentru Inalta Curte este descalificant pentru Senat. Nu se punea deat problema gasirii unui sistem care sa scoata cumetriile din procesul de promovare la Inalta Curte", a adaugat Basescu.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.