Sedinta de plen de miercuri a Senatului a dat castig de cauza opozitiei, care a reusit sa-si impuna punctul de vedere la toate punctele de pe ordinea de zi a sedintei, printre care trei cereri de reexaminare trimise de presedintele Traian Basescu, dar si un proiect de lege initiat de Guvern.

Primul punct incasat de senatorii din coalitia de guvernare a fost mutarea, prin vot, a dezbaterilor pe marginea proiectului Legii asistentei sociale, prioritate legislativa a Guvernului, pe punctul 54 din ordinea de zi, ultimul punct al sedintei. Acest lucru a echivalat practic cu amanarea de facto a proiectului.

Astfel, Senatul a respins doua cereri de reexaminare referitoare la reparatiile morale si materiale pentru fostele cadre militare active indepartate abuziv din armata in perioada 23 august 1944 - 31 decembrie 1961 si la taierea finantarii unor academii si nu a reusit sa adopte o alta cerere de reexaminare, referitoare la desfiintarea inspectoratelor pentru calitatea semintelor.

"Cererile de reexaminare, daca nu ma insel, doua au fost admise, una a fost respinsa. Sau nu, una a fost admisa si doua au fost respinse", a spus liderul grupului PDL din Senat, Cristian Radulescu, contactat de MEDIAFAX.

Explicandu-i-se ca nici cea de-a treia cerere nu a indeplinit numarul necesar de voturi, 69 favorabile, pentru a fi adoptata, Radulescu a afirmat: "Exact. Cum vroiati sa indeplineasca..., de unde 69 de voturi?!".

Tot miercuri a fost respins un proiect de lege initiat de Guvern, prin care se propunea modificarea modului de promovare in functia de judecator la ICCJ, astfel incat accesul la aceasta calitate sa fie permis numai celor cu o vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 15 ani. Raportul la acest priect, de admitere cu amendamente, propus plenului de Comisia juridica, nu a intrunit cele 69 de voturi "pentru" necesare. Astfel, s-au inregistrat 50 de voturi "pentru", o abtinere si 46 de voturi "impotriva" la raportul comisiei, iar proiectul de lege, care are caracter organic, a fost respins cu 52 de voturi "impotriva", 48 de voturi "pentru" si o abtinere.

Citeste si:
Alegeri SUA: Joe Biden, pregătit să lucreze cu opoziția republicană
Alegeri SUA: Joe Biden,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.