Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, vineri, ca diplomatia romaneasca merita felicitari si pentru ceea ce a facut in privinta Schengen, reusind sa atraga totalitatea fondurilor europene, dar si sa determine Franta si Germania sa-si schimbe pozitia fata de aderare.

"Diplomatia romaneasca merita felicitari si pentru ce a facut in privinta Schengen, in sensul ca la nivel tehnic am tras totalitatea fondurilor europene din facilitatea Schengen, am modernizat intreaga noastra retea consulara la standardele Schengen. In ceea ce priveste demersurile diplomatice, principala realizare a fost ca nu mai avem astazi impotriva unei extinderi imediate Franta si Germania", a spus Baconschi, conform MEDIAFAX.

El a adaugat ca mentinerea Frantei si Germaniei "pe o pozitie ostila extinderii ar fi ingropat subiectul fara niciun orizont de timp".

  • "Am reusit sa flexibilizam Franta si Germania printr-un travaliu diplomatic constant, pe care mi-l asum, dar regula unanimitatii a fost inscrisa in tratate si in practica UE pentru a garanta egalitatea de statut a statelor membre", a spus Baconschi.

Baconschi a precizat ca Romania este "la un pas doi" de atingerea obiectivului consensului necesar aderarii la Schengen.

"Vom continua lupta noastra. In acelasi timp, as vrea sa dedramatizam consecintele imediate ale acestui impas olandez: cetatenii circula cu buletinul sau cu pasaportul valabil in toata Europa, a pazi frontiera orientala a UE este mai degraba o mare responsabilitate si poate ca asa trebuie sa ne explicam si entuziasmul Ungariei, care ne sustine, pentru ca este vorba despre a pasa putin mai la Est aceasta responsabilitate", a sustinut ministrul de Externe.

Decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen se amana pentru o data neprecizata, dupa ce presedintia poloneza a UE nu a supus votului Consiliului JAI de joi acest subiect, din cauza opozitiei Olandei si Finlandei.

PSD si PNL au cerut demisia ministrului de Interne, Traian Igas, si a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, pentru acest "esec".

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.