Victor Ponta a declarat ca este "o certitudine" faptul ca Guvernul va folosi si banii pusi la dispozitie de Fondul Monetar International.

Ponta a afirmat, dupa o intalnire a delegatiei USL cu reprezentantii Fondului, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, ca Guvernul a dus tara "cu zaharelul" inaintea incheierii acordului de tip preventiv, atunci cand a afirmat ca nu va utiliza suma pusa la dispozitie, informeaza MEDIAFAX.

"In afara celor 20 miliarde din imprumutul anterior, folositi deja de Guvernul Boc, am fost dusi ca de fiecare data cu zaharelul, ca ni s-a spus prima data ca nu avem nevoie de acord cu FMI, apoi ca e doar o plasa de siguranta si pana la urma am luat toata plasa, si acum ni s-a spus ca este un acord de tip precautionary si ca nu vom utiliza banii, dar Guvernul Boc a folosit si 5,5 miliarde de euro din noul acord cu FMI. Cu tot cu dobanzi vor fi 28 de miliarde care vor ajunge, probabil, foarte putini la romani si foarte multi la clientii politici ai PDL", a spus el.

Intrebat de unde are aceasta informatie, Ponta a raspuns: "Este o certitudine, Guvernul Boc trebuie sa traga imediat prima transa din acest acord. Asa se discuta, pe baza folosirii acestor fonduri se construieste (la Guvern - n.r.) reducerea deficitului la 4,4% anul acesta si la 3% anul viitor".

Romania a iesit din recesiune si va mentine ritmul reformelor, deoarece nu este inca momentul de a sarbatori cu sampanie, provocarea Guvernului fiind sa nu faca "niciun pas inainte", sa deruleze o politica prudenta si sa nu se intoarca la populism, le-a spus, luni, premierul Emil Boc oficialilor FMI.

Impreuna cu ministrul Finantelor, seful Guvernului i-a primit, la Palatul Victoria, cu membrii delegatiei Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Seful delegatiei Fondului la Bucuresti, Jeffrey Franks, l-a asigurat pe Boc ca FMI apreciaza eforturile Guvernului de a respecta programul convenit si a creste din punct de vedere economic.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti in perioada 20 iulie - 1 august pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv si a modului in care au fost indeplinite tintele stabilite pentru prima jumatate a acestui an.

In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu Fondul Monetar International, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.