Parchetul instantei supreme a dispus neinceperea urmaririi penale fata de presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si secretarul Camerei, Sever Voinescu Cotoi, apreciind ca nu a fost comisa o fapta prevazuta de legea penala sub aspectul lipsei cvorumului la sedinta pe Legea pensiilor.

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, la data de 12 iulie 2011, neinceperea urmaririi penale fata de: Roberta Alma Anastase - deputat, presedinte al Camerei Deputatilor din cadrul Parlamentului Romaniei, Sever Voinescu Cotoi - deputat, secretar al Camerei Deputatilor din cadrul Parlamentului Romaniei, sub aspectul infractiunilor de abuz in serviciu in forma calificata, fals intelectual, uz de fals si fals in declaratii, respectiv complicitate la aceste infractiuni.

"La data de 28 septembrie 2010 s-a inregistrat la Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului ICCJ plangerea formulata de Grupul Parlamentar al Aliantei Politice PSD+PC din Camera Deputatilor in legatura cu desfasurarea, la data de 15 septembrie 2010, in Camera Deputatilor, a votului la Legea sistemului unitar de pensii. De asemenea, au fost formulate plangeri, cu acelasi continut de catre Fundatia pentru Apararea Cetatenilor pentru abuzurile statului si de catre patru persoane fizice (conexate conform dispozitiilor art.33-34 din Codul de procedura penala.)", explica Parchetul ICCJ, intr-un comunicat remis, luni, agentiei MEDIAFAX.

Prin plangerile formulate s-a sustinut ca, in virtutea functiei de presedinte al Camerei Deputatilor, sub pretextul defectarii sistemului de vot electronic, a validat realizarea votului la Legea sistemului unitar de pensii, prin ridicarea miinii. S-a aratat ca, prin aceasta modalitate, a marit intentionat numarul votantilor cu scopul realizarii cvorumului legal, necesar adoptarii legii, desi nu era intrunita majoritatea prevazuta de dispozitiile art.67 din Constitutie pentru votul acestui act normativ. [Ponta: "Roberta Anastase este un fel de Ali Baba, seful hotilor din PDL"]

In acelasi context, s-a sustinut ca Voinescu-Cotoi Sever, in calitate de secretar al Camerei Deputatilor si tot in scopul realizarii cvorumului a anuntat ca sunt prezenti in sala mai multi deputati votanti decat erau in realitate, astfel incat s-a produs un prejudiciu considerabil, prin efectele actului normativ adoptat cu incalcarea cvorumului legal si prin perturbarea grava a activitatii de legiferare a Camerei Deputatilor.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

"Din analiza materialui administrat in cauza a rezultat ca nu a fost comisa o fapta prevazuta de legea penala sub aspectul lipsei cvorumului de sedinta, deoarece Regulamentul Camerei Deputatilor prevede procedura de urmat pe parcursul desfasurarii activitatii de legiferare, dar si remediile situatiilor in care parlamentarii contesta respectarea acestor proceduri", subliniaza sursa citata.


In cauza, potrivit stenogramelor sedintei a rezultat ca a existat cvorum pentru votul legii sistemului unitar de pensii, acesta nu a fost contestat potrivit procedurilor parlamentare, ci confirmat prin respingerea propunerii de reluare a votului.

Astfel, a rezultat ca la data de 20 septembrie 2010, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a propus in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor inscrierea pe ordinea de zi a Plenului propunerea cu privire la oportunitatea reluarii votului asupra proiectului de lege, dar propunerea a fost respinsa, asa incat, din perspectiva procedurilor parlamentare, s-a consacrat votul din 15 septembrie 2010.

Citeste si:
Raed Arafat: „Ultimele şase luni din viaţa mea au fost un coşmar”
Raed Arafat: „Ultimele şase...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.