Impartirea Romaniei in 16 regiuni, asa cum propune UDMR, transeaza Romania in doua clase distincte: regiunile bogate si cele sarace.

In schimb, organizarea actuala fortifica o 'clasa de mijloc' intre regiunile Romaniei, singura exceptie fiind zona Bucuresti-Ilfov.

  • Opt regiuni = Clasa de mijloc

In varianta actuala, produsul intern brut din cele sapte regiuni (fara Bucuresti-Ilfov) are o valoare destul de apropiata. Dupa Bucuresti-Ilfov, regiunea Vest este cea mai bogata raportand la valoarea medie a judetelor componente. Astfel, in medie, un judet din regiunea de Vest are o economie ce valoreaza 10,84 miliarde de lei.

Scandal in Coalitie: UDMR vor partea "lor" din Romania

  • 16 regiuni = Romania bogata si Romania saraca

In schimb, in varianta UDMR, produsul intern brut din cele 15 regiuni (fara Bucuresti-Ilfov) are o valoare cu disparitati evidente. Cu alte cuvinte, regiunile au performante economice foarte disparate, fie foarte puternice, fie foarte slabe. In aceasta varianta de organizare, regiunea Arges - Dambovita - Prahova este pe a doua pozitie, dupa Bucuresti.

Astfel, un judet din aceasta regiune valoreaza, in medie, 17,76 miliarde de lei. La celalalt capat al clasamentului, avem regiunea Giurgiu-Teleorman. Astfel, un judet din regiunea Giurgiu-Teleorman are o valoare medie este de 4,96 miliarde de lei.

Cum se invart ungurii in jurul autonomiei teritoriale?

Cititi mai multe pe Econtext.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.