Liderii PDL si cei ai UDMR, reuniti in sedinta coalitiei, nu au ajuns la un acord privind proiectul de reorganizare administrativa a tarii, reprezentantii formatiunii maghiare spunand in timpul discutiilor ca nu au sustinere din teritoriu pentru modificarea propusa de catre PDL.

"Liderii UDMR nu au acceptat proiectul PDL, spunand ca nu au sustinere din teritoriu", au declarat surse participante la discutie.

Surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca unii democrat-liberali considera ca s-a facut o greseala atunci cand secretarul general al partidului, Ioan Oltean, a declarat ca Executivul ar dori sa-si asume raspunderea pe un astfel de act normativ. [Cum arata "noua" Romanie?]

Reprezentanti ai PDL considera ca, daca s-ar asuma raspunderea, ar exista riscul ca Guvernul sa cada la o eventuala motiune de cenzura a opozitiei.

Atat premierul Emil Boc, cat si alti lideri ai PDL au refuzat sa faca vreo declaratie in legatura cu concluziile sedintei de luni a coalitiei.

  • UDMR vrea 16 judete

Vicepremierul Marko Bela a declarat, vineri, ca a discutat cu premierul Emil Boc despre propunerea de reorganizare administrativa facuta publica de Ioan Oltean si a aflat ca "nu este vorba despre o pozitie a PDL", ci probabil de o propunere a lui Oltean.

"Noi n-am fost consultati, l-am intrebat pe premierul Emil Boc daca s-a corelat PDL. Am aflat ca nu este vorba de o pozitie a PDL, domnul Oltean a transmis propria propunere, probabil. In coalitie nu ne-am corelat, nici in PDL nu exista o astfel de conceptie. Exista o intentie, cu care suntem de acord, ca actuala impartire administrativa a Romaniei trebuie schimbata, ca este nevoie de una noua. Deocamdata, avem nevoie de dezbateri pentru cristalizarea unei anumite conceptii", a spus Marko Bela. [Ce vor ungurii pentru impartirea tarii pe modelul PDL?]

El a precizat ca reprezentantii UDMR sustin propunerea infiintarii a 16 entitati administrative, subliniind ca in coalitie nu este cristalizat la ora actuala "un proiect bine inchegat si corelat".

Presedintele PDL, premierul Emil Boc, a declarat, sambata, ca viziunea partidului sau pentru reorganizarea administrativa a tarii porneste de la comasarea judetelor si a precizat ca forma finala a proiectului va fi decisa in coalitie.


Ioan Oltean a spus, vineri, intr-o conferinta de presa, ca formula pe care actualii guvernanti o propun este trecerea de la 41 de judete la opt, ceea ce se inscrie in parametrii europeni si raspunde si cerintelor de absorbtie a fondurilor europene intr-un ritm mult mai ridicat si o valorificare mult mai eficienta a acestora.
Citeste si:
Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
Parlamentul se întrunește...

Intrebat care vor fi capitalele acestor opt judete, Oltean a raspuns ca este vorba de Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti si Bucuresti.

Oltean a mai anuntat ca Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe actul normativ care vizeaza reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei in opt judete, precizand ca se doreste ca alegerile locale din 2012 sa aiba loc in baza noii legi.


Citeste si:
PREMIERĂ: Acesta este noul Peugeot E-3008. Autonomie de 700 km
PREMIERĂ: Acesta este noul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.