Presedintele Senatului, Mircea Geoana, sustine ca Guvernul trebuie sa adopte o pozitie ferma in legatura cu deschiderea reprezentantei Tinutului Secuiesc la Bruxelles, eveniment anuntat din aprilie, si care va fi organizat de doi eurodeputati UDMR si de Laszlo Tokes la finele lunii mai.

"Initiativa a doi europarlamentari UDMR si europarlamentarului independent Laszlo Tokess de a deschide, marti, 31 mai, o «reprezentanta a Tinutului Secuiesc» la Bruxelles reprezinta o situatie ingrjoratoare care a iesit din firescul atitudinilor si abordarilor normale intr-un stat de drept. Faptul domnul Tokes si ceilalti doi europarlamentari UDMR au lansat deja invitatii pentru eveniment, poate fi considerat chiar o provocare. Desi cred ca in acest moment este necesara o abordare calma si rationala, consider ca Executivul Romaniei trebuie sa adopte ferma, transanta, lipsita de orice echivoc pe acest subiect. Doresc sa amintesc faptul ca in articolul 1, alineatul 1, Constitutia Romaniei precizeaza ca tara noastra este un «stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil»", se arata intr-un comunicat remis joi de Mircea Geoana, transmite MEDIAFAX.

El apreciaza ca deschiderea acestei reprezentate la Bruxelles este "un fapt ilegal, anticonstitutional si antieuropean".

"Faptul ca pe langa institutiile europene, deci implicit si Parlamentul European, se pot deschide reprezentante ale unor regiuni sau microregiuni nu trebuie confundat cu faptul deschiderea unei «reprezentante a Tinutului Secuiesc» la Bruxelles ramane un fapt ilegal, anticonstitutional si antieuropean. Regiunile care pot deschide reprezentante pe langa institutiile europene sunt recunoscute formal, de catre legile sau constitutiile statelor din care fac parte. Acesta nu este cazul in privinta «Tinutului Secuiesc»", sustine Geoana.

El adauga ca faptul ca Tokes este vicepresedinte al PE si faptul ca invitatia celor trei poarta sigla Partidului Popular European risca sa creeze confuzie la nivelul opiniei publice romanesti si europene, care ar putea considera ca evenimentul ar purta girul Parlamentului European sau al Popularilor Europeni.

Citeste si:
Hunor (UDMR): Ministrul Transporturilor nu are în responsabilitate...
Hunor (UDMR): Ministrul...

"In aceste conditii, avand in vedere cele de mai sus, ii solicit lui Emil Boc, in calitate de premier al Romaniei, sa faca publica pozitia Guvenului statului roman in legatura cu initiativa celor trei. De asemenea, vreau sa-i solicit lui Emil Boc, in calitate de presedinte al PDL, partid membru cu drepturi depline in PPE, sa anunte daca partidul sau, ca parte a familiei Popularilor Europeni, sustine demersul celor trei europarlamentari UDMR. Sunt convins ca daca UDMR doreste sa faca lobby pentru o mai buna dezvoltare a comunelor si localitatilor unde are primari poate face acest lucru nestingherit pe langa Guvernul Romaniei, pe care il sustine fara rezerve in Parlament. Altfel, asemenea actiuni nu sunt doar inutile, dar pot fi considerate provocatoare intr-un context economic si social si asa tensionat din cauza scaderii calitatii vietii cetatenilor romani", sustine Geoana.

Citeste si:
Ungurii au mințit? FRF a întrebat UEFA. Răspunsul: „Considerăm că...
Ungurii au mințit? FRF a...

Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Covasna Demeter Janos declara pe 13 aprilie ca in perioada 31 mai-1 iunie va avea loc deschiderea oficiala a biroului de reprezentare a judetelor Covasna si Harghita la Bruxelles, mentionand ca acest birou va reprezenta si judetul Mures.

Demeter Janos a mentionat ca biroul de reprezentare va functiona intr-o cladire care este cunoscuta ca si "Casa Regiunilor Ungare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.