Constienti de greutatea emotionala pe care "cazul" Teo Peter o are, inca, in randul romanilor, politicienii incearca sa manipuleze sentimentul de frustrare si deznadejde din sufletele romanilor, pasandu-si incompetenta unul altuia sau acordandu-si merite menite sa le creasca, catusi de putin, popularitatea.

Cum majoritatea telegramelor date recent publicitatii nu mai au forta necesara de a mai trezi vreun orgoliu in constiinta, si asa, sedata a poporului, readucerea in fata a felului in care "s-a rezolvat" uciderea lui Teo Peter de catre un soldat american beat pare sa fie motivata de miza emotionala pe care acest caz il are in inimile romanilor.

[ Noi dezvaluiri despre cazul Teo Peter ]

Declaratiile, atat din partea apropiatilor presedintelui, cat si din partea opozantilor sai, dar in primul rand viteza cu care acestia au reactionat nu fac decat sa propage un joc fara nici o alta miza decat castigarea catorva puncte de popularitate in plus. Miza "reala" a fost deja pierduta. Soldatul american Van Goethem a fost achitat de ucidere din culpa de catre Curtea Martiala Americana.

"Nu va face nici o zi de inchisoare in Romania". Cum interpretam asta?

Cum telegrama conform careia Presedintele a afirmat ca soldatul american "nu va face nici o zi de inchisoare in Romania" lasa loc de ambiguitati, cel putin la nivel emotional, purtatorul de cuvant Valeriu Turcan a reactionat rapid, incercand sa clarifice lucrurile: "problema soldatului american implicat in moartea lui Teo Peter s-a aflat in atentia presedintelui Traian Basescu in mod constant inca de la inceputul mandatului sau, din 20 decembrie 2004".

Acesta precizeaza ca Ministerul Afacerilor Externe a solicitat in aceeasi zi autoritatilor americane ridicarea imunitatii diplomatice a angajatului care a produs accidentul, ceea ce ar fi permis inceperea urmaririi penale de catre autoritatile romane", se arata in comunicatul presedintiei, citat de hotnews.ro

"Avand in vedere refuzul partii americane, presedintele a intreprins demersuri in vederea revenirii in Romania a angajatului ambasadei pentru a fi judecat de instantele din tara noastra, urmand ca acesta sa ispaseasca pedeapsa in statul trimitator (SUA)", potrivit sursei citate.

Citeste si:
Donald Trump Jr. a publicat conversatia cu Wikileaks
Donald Trump Jr. a publicat...

Zerouri si zerouri

Ceea ce poate fi cuantificat este, probabil, ceea ce pot retine cel mai mult romanii din aceste declaratii. Basescu ar fi propus "o suma cu mai multe zero-uri" ca despagubiri pentru familia muzicianului roman, ceea ce nu suna bine nicicum in contextul in care, la urma urmei, vorbim de viata unui om. Turcan modifica exprimarea neglijenta a lui Lazaroiu, precizand ca "presedintele chiar a evocat in mod ironic posibilitatea ca statul roman sa sprijine autoritatile americane cu 1 milion de dolari in vederea despagubirii familiei lui Teo Peter. De altfel, mesajul a fost reiterat de catre consilierul de politica externa al presedintelui, dna. Anca Ilinoiu. Presedintele a tinut tot timpul legatura cu familia Peter".

Ponta, intre Vadim si "Che"

Dar ceea ce coboara acest subiect, totusi, destul de sensibil, la nivelul unui razboi politic mocirlos este declaratia presedintelui PSD, Victor Ponta, care intr-un limbaj nationalist-socialist-cu priza la popor afirma ca "Basescu a vandut tara [...]Am vazut ca l-a asigurat pe ambasadorul american ca acel puscas care a comis un accident si l-a ucis pe Teo Peter nu va pati nimic in Romania", a continuat el, informeaza MEDIAFAX.

Citeste si:
CIA acuza WikiLeaks ca ii ajuta pe inamicii Statelor Unite
CIA acuza WikiLeaks ca ii...

"Domnul Basescu, ne-a vandut pe toti ca sa-si rezolve problemele lui personale." afirma Ponta, incercand, probabil, sa ocupe locul vacant pe care Corneliu Vadim Tudor l-a lasat in politica romaneasca, dar avand si ambitiile unui Che Guevara balcanic.

Citeste si: Cum a afectat cazul Teo Peter cooperarea dintre Romania si SUA?

Teo Peter jr: Nu era cazul ca Lazaroiu sa vorbeasca de banii primiti ca daune, suma e mult mai mica

"Nu stiu daca era de competenta lui Sebastian Lazaroiu sa vorbeasca despre suma primita de familia lui Teo Peter. Nu era cazul sa duca discutia publica intr-un asemenea sens. Daca stia suma, trebuia sa o spuna. Oricum, e mult mai mica decat lasa sa se inteleaga consilierul prezidential, nu avea atatea zerouri. Nu consider ca a fost o reparatie morala, ci una materiala", a spus Teo Peter jr., care a refuzat sa spuna cati bani a primit familia, deoarece suma este "confidentiala".

Citeste si:
WikiLeaks a publicat discursuri ale lui Clinton catre bancheri
WikiLeaks a publicat...

El s-a declarat revoltat ca, de la decesul tatalui sau, nu s-a operat nicio modificare in legislatia romaneasca, astfel incat sa nu se mai permita soldatilor americani sa scape daca au savarsit fapte penale in Romania, potrivit MEDIAFAX.

"Christopher Van Goethem poate veni iar in Romania, mai poate omori pe cineva si poate pleca la fel fara sa fie tras la raspundere. Sunt revoltat ca dupa decesul tatalui meu cetatenii romani sunt, in continuare, neprotejati", a afirmat Teo Peter jr.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.