Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sambata, la Consiliul Reprezentantilor Unionali de la Targu Mures, ca reprezentantii Uniunii au "toate motivele" sa mentina actuala coalitie guvernamnetala.

Marko Bela a spus ca UDMR si-a tinut si isi tine cuvantul dat, iar acordurile din cadrul coalitiei sunt importante si avantajoase pentru comunitatea maghiara, scrie MEDIAFAX.

El a exemplificat cu Legea educatiei, in forma in care a fost adoptata, precizand ca s-a reusit atingerea acestui obiectiv datorita solidaritatii din coalitia guvernamentala in care se regaseste UDMR.

"In acest moment, avem toate motivele sa mentinem acest acord al coalitiei. Sa nu dam cu piciorul in el, cat timp exista reciprocitate", a spus Marko Bela, adaugand ca aceasta atitudine a Uniunii depinde "de cum se tin si ei (partenerii de coalitie) de cuvantul acordului".

Presedintele UDMR a spus ca in prezent s-a cristalizat un oarecare consens in UDMR, referitor la prioritatile anului 2011, iar proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale se regaseste intre acestea.

"Am reusit sa includem Legea minoritatilor. In zilele urmatoare, o saptamana-doua, sper ca vom putea demara discutii in comisiile de specialitate si in aceasta sesiune parlamentara sa le ducem la bun sfarsit. Bineinteles ca vor aparea opinii divergente, dar exista sanse ca pana la sfarsitul sesiunii parlamentare sa treaca", a spus Marko Bela.

El a aratat ca, in ceea ce priveste Legea educatiei, care a fost deja promovata, preocuparea UDMR este ca aceasta sa fie implementata rapid si bine, iar pana la inceputul noului an scolar copiii maghiari sa poata tine in mana noile manuale in limba materna, de Geografie si Istorie.

Pe agenda Uniunii si a coalitiei se mai afla modificarea Legii electorale, care este o chestiune-cheie pentru maghiarii din Transilvania, dar si pentru UDMR, a spus Marko Bela, aratand ca a analizat problema si crede ca trebuie asigurate o conducere locala buna si eficienta si un Parlament de calitate, avand in vedere ca este posibil ca dupa ultimele alegeri sa nu fi crescut calitatea acestuia.

Citeste si:
UDMR merge la Cotroceni pentru discutii despre Strategia de Aparare
UDMR merge la Cotroceni...

Potrivit lui Marko, in coalitie exista deja un acord referitor la alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, iar solutia ar fi un sistem care sa dubleze aceasta prevedere cu o lista nationala in circumscriptiile electorale, pentru a pastra un echilibru.

In 2011, se pune si problema restructurarii regiunilor de dezvoltare economica si exista un acord referitor la acest subiect, insa modalitatea nu este clarificata, a afirmat vicepremierul, potrivit caruia alte preocupari ale reprezentantilor UDMR si ai coalitiei vizeaza luarea unor masuri economice potrivite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.