Constructia de clopotnite, imprejmuirea cu garduri a unor cimitire, repararea acoperisurilor de biserici si constructia de sali de mese multifunctionale pentru lacasuri de cult au constituit subiectul a circa 2.400 de amendamente din cele 13.500 depuse de parlamentari la buget, noteaza "Gandul".

Parlamentarii motiveaza ca sustinerea tuturor institutiilor religioase, indiferent de cult, "ar trebui sa fie o prioritate a statului, respectiv a bugetului de stat, mai ales intr-o perioada de criza".

Sumele solicitate cu acest scop depasesc 2 milioane euro, potrivit unor calcule facute de "Gandul".

Ca surse de finantare pentru aceste investitii, parlamentarii au luat in calcul de la Fondul de Rezerva la dispozitia Guvernului si pana la cel al Secretariatului General al Guvernului (SGG), al Ministerului Apararii Nationale si bugetul Administratiei Prezidentiale. O alta sursa de finantare pe care o au in vedere senatorii si deputatii pentru investitiile in lacasurile de cult este, potrivit publicatiei, "diminuarea corespunzatoare a programului de dezvoltarea infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural".

"De departe, campion in propunerea de amendamente la acest capitol este grupul parlamentar PSD+PC din Camera Deputatilor, care a propus, printre altele, suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului cu 7.190.000 lei, circa 1,7 milioane euro, pentru continuarea lucrarilor de intretinere sau curente la 320 de biserici, din aproape toate cultele. Motivatia este ca «sumele repartizate pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor nu au acoperit niciodata necesarul pentru aceste servicii», arata autorii amendamentului. O alta propunere a aceluiasi grup vizeaza reparatii si consolidari la nu mai putin de 26 de biserici ortodoxe din toata tara, sursa de finantare indicata fiind bugetul Ministerului Apararii, care ar urma sa suplimenteze cu circa 300 mii lei bugetul SGG, la capitolul «Cultura, recreere si religie»", se arata in material, transmite MEDIAFAX.

Citeste si:
Bugetul de stat pentru 2024. Lista ministerelor cu cei mai mulți...
Bugetul de stat pentru 2024....

"Gandul" precizeaza ca nici bisericile din strainatate nu au fost uitate: deputatul PDL Calian Petru a cerut, printr-un amendament la Legea bugetului de stat, suma de 2 milioane lei pentru Episcopia Ortodoxa a Spaniei si Portugaliei - Catedrala ortodoxa romana Madrid din diaspora.

Pentru "imbunatatirea infrastructurii rurale si cresterea gradului de civilizatie", un grup de opt parlamentari PNL, in frunte cu Eugen Nicolaescu, au formulat un amendament prin care cereau alocarea sumei de 225 mii lei pentru executia unei sali de mese multifunctionale la Biserica Ortodoxa Floresti, judetul Prahova.

La randul lor, deputatii PSD Gheorghe Ana, Ion Stan, Ion Dumitru si Adrian Tutuianu sunt autorii unui amendament prin care au cerut ca din bugetul Administratiei Prezidentiale pe 2011 sa se aloce circa 1,5 milioane lei pentru restaurarile mai multor biserici din tara, printre care Biserica din lemn "Duminica tuturor sfintilor" si Parohia Pucioasa II.

Citeste si:
O biserică din Constanţa a luat foc chiar în timpul slujbei
O biserică din Constanţa a...

Toate amendamentele referitoare la lacasurile de cult figureaza cu propunerea din partea Comisiilor de specialitate de a fi respinse, insa ele vor intra in dezbatarea legii bugetului, dupa cum au explicat pentru "Gandul" reprezentanti ai secretariatului Camerei Deputatilor.

Grupurile parlamentare reunite PNL, in frunte cu Eugen Nicolaescu si Daniel Chitoiu, au semnat un amendament la proiectul legii bugetului prin care au cerut diminuarea bugetului Administratiei Prezidentiale de la 29.272 mii lei, cat era propus pentru 2011, la 28.261 mii lei, executia preliminata in 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.