Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la RRA, ca Franta si Olanda desfasoara o ofensiva diplomatica pentru a convinge si alte tari ca Romania sa nu fie acceptata in spatiul Schengen daca nu isi rezolva problemele legate de Justitie.

"Eu am obligatia ca pana in ultima clipa sa incerc atingerea acestui obiectiv. Pe de alta parte, sunt deja tari care sunt extrem de nemultumite de evolutiile pe mecanismul de cooperare si verificare in justitie si, cel putin Olanda are acest lucru in progamul de guvernare - blocarea accesului Romaniei in spatiul Schengen daca nu se rezolva problemele din justitie, iar Franta o ridica ca si o conditie extrem de severa in ultima vreme", afirma Basescu, citat de MEDIAFAX.

El a mai spus ca, asa cum Romania incearca sa isi faca un grup de aliati pentru sustinere, "Franta si Olanda desfasoara si ele o ofensiva diplomatica pentru a strange si alte tari in jurul lor".

"Este clar ca pentru blocarea accesului nu trebuie decat o singura tara. Si Malta daca ar fi, sa spunem cel mai mic membru al Uniunii Europene, daca la momentul in care se discuta subiectul in Consiliu, in CAGRE, acolo se va discuta, nu in Consiliul European, este suficient o singura opozitie", a explicat seful statului.

El a mai spus ca, daca se discuta despre evolutiile sistemului de justitie romanesc, nu se poate spune ca nu sunt motive.

"Marea dezbatere in momentul de fata este in ce masura accesul in spatiul Schengen poate fi legat si de alte motivatii decat indeplinirea conditiilor tehnice. In Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana nu este prevazuta nicio alta conditionalitate, decat conditia tehnica pentru acces in spatiul Schengen. Pe de alta parte, in 2006 s-a semnat un acord intre Comisia Europeana si Romania - ca, de altfel, si cu Bulgaria - cu privire la acceptarea unui mecanism de cooperare si verificare, pentru a satisface exigentele atingerii unui standard acceptabil al functionarii justitiei romanesti, in mod deosebit in procesul de combatere a coruptiei. Deci, avem doua documente. Noi sustinem ca ar trebui sa nu se ia decat prevederile din Tratat. Unele state spun «Nu, mai aveti un document anexa, pentru ca nu ati avut justitie acceptabila la momentul intrarii in Uniunea Europeana». Deci, sunt abordari juridice diferite. Cert este insa ca Romania continua sa aiba probleme in justitie", a conchis seful statului.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Cititi si: Basescu: Romania nu poate amana aderarea la Schengen

"Exista o legatura morala intre Schengen si coruptia din Romania"

Le Monde: UE nu va risca! Aderarea Romaniei in Schengen, amanata


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.