Romania nu este pregatita sa accepte o amanare a datei de aderare la spatiul Schengen, a declarat presedintele roman, Traian Basescu, intr-un interviu acordat Financial Times, in care vorbeste, de asemenea despre rolul Romaniei in UE, relatiile cu Rusia si R.Moldova, precum si scutul antiracheta.

Intrebat in legatura cu perspectivele aderarii la spatiul Schengen, Basescu a declarat ca este convins ca ultima misiune de verificare va avea un rezultat pozitiv. El a adaugat ca Romania ar vrea "ca tratatul sa fie aplicat, ceea ce inseamna ca nu suntem pregatiti sa acceptam o amanare a datei aderarii la spatiul Schengen".

"Daca unele tari au dubii, le invitam politicos - deoarece Romania va furniza 2.070 de kilometri de granita UE - sa participe, cu politie de frontiera din alte tari, sa fie impreuna cu noi la granita, supraveghind procesul. Dar nu sa blocheze accesul Romaniei in zona Schengen", a declarat presedintele roman, potrivit transcriptului interviului publicat de Financial Times in editia electronica. El a explicat ca acest lucru nu inseamna insa ca Romania vrea ca aceste tari sa contribuie cu resurse, transmite MEDIAFAX.

Intrebat cum vede rolul sau locul Romaniei in cadrul UE, avand in vedere ca unele tari o vad ca fiind mai apropiata de Statele Unite, Traian Basescu a declarat ca Bucurestiu are "relatii excelente cu Statele Unite". "Poate WikiLeaks va demonstra acest lucru - nu stiu ce este in telegrame, vom vedea! Dar in primul rand, ne consideram europeni. De cand am aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, nu am facut nimic care sa sugereze ca nu suntem niste europeni excelenti", a argumentat presedintele roman.

El a explicat, de asemenea, ca dupa aderarea la UE, Romania si-a schimbat politica externa, concentrandu-se pe resursele diplomatice din zona Caspica si a Asiei Centrale, pentru a "deschide aceasta usa pentru Uniunea Europeana". "Ne-am asumat responsabilitati mari. Faptul ca am reusit sa obtinem acorduri cu Azerbaidjanul si Georgia pentru proiectul AGRI (Azerbaijan Georgia Romania Interconnection) - posibilitatea de a transfera gaz din Azerbaidjan catre Europa - este o dovada ca avem o oarecare eficienta in aceasta regiune", a adaugat el.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Referindu-se la posibila unire a Romaniei cu R.Moldova, Basescu a afirmat ca "politicienii nu pot face acest lucru". "Obiectivul nostru politic este sa sprijinim R.Moldova sa devina o tara UE", a explicat el, adaugand ca "daca este sa se intample ceva mai mult, acest lucru nu poate fi decis de politicieni, ci va fi decis de popor".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.