Guvern fara dinozauri

Asa cum promisese, premierul desemnat Calin Popescu-Tariceanu a definitivat ieri componenta executivului, in urma consultarilor desfasurate zilele trecute de copresedintii Aliantei D.A. cu cele doua partide din Alianta, cu Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, PUR si cu reprezentantii minoritatilor nationale.

Formula executivului prezinta o similaritate cu guvernul alcatuit dupa alegerile din 1996, pentru ca include reprezentanti din patru partide. Pe de alta parte, este o reflectare relativ fidela a algoritumului de reprezentare parlamentara a formatiunilor componente. Alaturi de vicepresedintele PD Adriean Videanu, ceilalti doi ministri de stat fara portofoliu, Marko Bela si George Copos, consfintesc sustinerea parlamentara oferita de UDMR si PUR noii formule executive. Desi o mare parte a numelor din componenta cabinetului Tariceanu erau cunoscute, se poate vorbi si de citeva surprize, cum ar fi ministrul justitiei, Monica Macovei, sau cel al apararii, Theodor Athanasiu - desi surse din Alianta sustin ca pentru acest post era vizat Mihai Stanisoara.

Tinerii sint insa cei care constituie marea surpriza a cabinetului Tariceanu, executivul numarind citiva ministri abia trecuti de 30 de ani, care si-au desavirsit pregatirea profesionala in perioada postdecembrista si nu au nici un fel de trecut comunist.
Mihai Razvan Ungureanu, Ionut Popescu, Codrut Seres, Bogdan Olteanu sau Cristian David sint oamenii de la care se spera sa aduca un suflu nou echipei guvernamentale propuse de Calin Popescu-Tariceanu.

Noul guvern, sustinut de o majoritate parlamentara fragila

Viitorii ministri ai guvernului Tariceanu vor fi audiati astazi de comisiile de specialitate reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor. Marti, premierul desemnat se va prezenta, potrivit prevederilor constitutionale, in fata parlamentului, pentru a cere votul de incredere asupra programului si a noii echipe guvernamentale.
Dupa negocierile pe care Calin Popescu-Tariceanu si Emil Boc le-au avut saptamina trecuta cu UDMR, PUR si reprezentantii minoritatilor nationale, altele decit cea maghiara, Alianta D.A. se bazeaza pe voturile a 242 de parlamentari din totalul de 469 de alesi. Mai precis, Alianta D.A., impreuna cu PUR si UDMR, au 70 de voturi ale senatorilor (PNL - 29, PD-20, UDMR-10, PUR-11), fata de 67 de senatori ai PRM si PSD (PSD-46, PRM-21). In ceea ce priveste voturile deputatilor, PSD+PRM au 161 de voturi (PSD - 113, PRM - 48), in timp ce Alianta D.A. si partenerii sai au numai 153 de voturi (PNL - 64, PD - 48, UDMR - 22, PUR - 19), insa aici balanta ar putea fi inclinata de grupul minoritatilor, altele decit cea maghiara, cu un total de 18 voturi.
Daca lista cabinetului Tariceanu primeste marti votul de incredere al parlamentului, premierul si ministrii vor depune juramintul de credinta in fata presedintelui Romaniei.

Lista cabinetului Tariceanu

Premierul desemnat, Calin Popescu-Tariceanu, a prezentat aseara lista cabinetului sau:

ministru de stat fara portofoliu, pentru coordonarea activitatilor privind mediul de afaceri si IMM-urile - George Copos

ministrul justitiei - Monica Macovei

ministrul finantelor publice - Ionut Popescu

ministru de stat fara portofoliu, pentru activitati economice - Adriean Videanu

ministru pentru coordonarea activitatilor in domeniul culturii, educatiei si integrarii europene - Marko Bela

ministrul muncii, solidaritatii sociale si al familiei - Gheorghe Barbu

ministrul integrarii europene - Cristina Pirvulescu

ministrul afacerilor externe - Mihai Razvan Ungureanu

ministrul administratiei si internelor - Vasile Blaga

ministrul economiei - Codrut Seres

ministrul transporturilor, constructiilor si turismului - Gheorghe Dobre

ministrul apararii nationale - Theodor Athanasiu

ministrul educatiei si cercetarii - Mircea Miclea

ministrul culturii - Mona Musca

ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului - Mihai Voicu

ministrul mediului - Sulfina Barbu

ministrul agriculturii - Gheorghe Flutur

ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala - Cristian David

ministru delegat pentru coordonarea autoritatilor de control - Sorin Vicol

ministru delegat pentru relatia cu parlamentul - Bogdan Olteanu

ministrul sanatatii - Mircea Cinteza

ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiilor - Nagy Szolt

ministru delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului - Laszlo Borbely

ministru delegat pentru comert - Iuliu Vinkler.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.