Presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a trimis o scrisoare premierului Emil Boc prin care ii cere oficial sa retraga Legea educatiei din traseul legislativ.

Acesta sustine ca interpretarea corecta a deciziei CCR este acea ca asumarea raspunderii Guvernului pe acest proiect este neconstitutionala.

Geoana aminteste ca CCR a stabilit existenta unui conflict constitutional intre Parlament si Guvern si faptul ca angajarea raspunderii Guvernului pe un proiect aflat inca in traseu legislativ la Senat "nu isi gaseseste nicio motivare". Presedintele Senatului mai spune ca CCR nu a retinut nici conditia urgentei adoptarii acestei legi, nici argumentul privind existenta unui blocaj in cadrul dezbaterilor parlamentare, scrie Realitatea.

"Curtea observa si retine ca acceptarea ideii potrivit careia Guvernul isi poate angaja raspunderea asupra unui proiect de lege in mod discretionar, oricand si in orice conditii, ar echivala cu transformarea acestei autoritati in autoritate publica legiuitoare, concurenta cu Parlamentul in ceea ce priveste atributia de legiferare", invoca Geoana in scrisoarea sa unul din argumentele prezentate de CCR.

In aceste conditii, Geoana ii atrage atentia premierului ca interpretarea corecta a deciziei CCR este acea ca asumarea raspunderii pe acest proiect este neconstitutionala, deci procedura trebuie stopata.

""(...) Avand in vedere Decizia Curtii Constitutionale nr. 1431 din 3 noiembrie 2010, precum si argumentele prezentate in motivatia acesteia, prin care Curtea a constatat ca angajarea raspunderii de catre Guvern in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in temeiul art. 114 alin. (1) din Constitutie, asupra proiectului Legii educatiei nationale, este neconstitutionala si a declansat un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, conflict declansat de catre Guvern, va solicitam sa retrageti din procesul legislativ proiectul Legii educatiei nationale, asupra caruia Guvernul si-a angajat raspunderea", se arata in scrisoarea transmisa de catre presedintele Senatului, Mircea Geoana, premierului Emil Boc, conform MEDIAFAX.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.