Presedintele Senatului, Mircea Geoana, sustine ca presedintele Traian Basescu are nevoie de un armistitiu cu Romania, astfel ca este necesara sa initieze consultari cu partidele parlamentare, pentru formarea unei noi majoritati care sa propuna un nou Guvern.

Presedintele Senatului sustine ca presedintele Traian Basescu "are nevoie de un armistitiu cu Romania, nu cu Parlamentul" si precizeaza ca adoptarea legilor necesare indeplinirii conditiilor din acordul cu FMI, CE si BM este obligatia majoritatii guvernamentale.

"Incercarea de a pune responsabilitatea neincadrarii in calendarul si termenii negociati de Guvern - cu largul concurs al presedintelui Romaniei - pe seama opozitiei si a Parlamentului este o incercare inabila a domnului Basescu de a ascunde problemele din sanul majoritatii, lipsa de credibilitate a Executivului si lipsa de solutii pentru relansarea economica", mai sustine Geoana, intr-un comunicat remis, miercuri, agentiei MEDIAFAX.

In opinia presedintelui Senatului, propunerea presedintelui Basescu nu rezolva problema de fond: "actuala majoritate este incoerenta si disfunctionala, iar Guvernul este incompetent".

"Daca este decis sa-si indeplineasca rolul de mediator pe care i-l confera Constitutia, atunci seful statului trebuie sa asculte ce ii cer mai bine de 80% din romani, nemultumiti de directia in care se indreapta tara si de modul in care este condusa Romania. In acest sens, Traian Basescu trebuie sa initieze un armistitiu cu Romania, nu cu Parlamentul. In cel mai concret mod, presedintele trebuie sa propuna un guvern nou, cu oameni noi si cu solutii noi. Populatia ii cere nu sa formuleze armistitii in Parlament, ci ii cere o schimbare dramatica de directie", mai sustine Mircea Geoana.

El apreciaza ca, prin discursul din plenul reunit, presedintele a recunoscut ca majoritatea este disfunctionala, pentru ca altfel ar fi afirmat ca este atributul majoritatii sa sustina legile Guvernului si este atributul opozitiei sa formuleze critici.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Presedintele Senatului considera ca oferta lui Traian Basescu nu poate fi considerata serioasa in lipsa indeplinirii a trei conditii: deblocarea situatiei penibile de la Camera Deputatilor, unde reprezentantii puterii nu fac altceva decat sa siluiasca democratia si sa dezonoreze institutia Parlamentului, tratand mereu de pe pozitii de forta; renuntarea guvernantilor la procedura angajarii raspunderii si asumarea de catre Executiv a angajamentului dezbaterii legilor cu impact major in Parlament; initierea unor consultari cu partidele politice, pentru degajarea unei noi majoritati care sa sustina un nou Cabinet.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.