La sesiunea de toamna a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Romania a fost reprezentata doar de patru senatori, dintr-o delegatie de 20 de alesi. Deputatii au preferat sa stea in Bucuresti, sa piarda timpul la dezbaterile asupra Regulamentului acestei Camere.

Tara noastra a platit la bugetul Consiliului Europei, pe 2005, peste un milion si jumatate de euro. Romanii au trimis banii si atat. Cu participarea la activitatile Consiliului au lasat-o mai moale. Delegatia noastra, la Adunarea Parlamentara a acestui organism (APCE), a ajuns injumatatita la Strasbourg, acolo unde se desfasoara sesiunea de toamna a forului parlamentar. Romania este reprezentata de cinci senatori si cinci deputati, membri plini ai delegatiei, si de inca 10 supleanti.

Duminica trecuta au sosit la Strasbourg doar patru senatori, Gyorgy Frunda (UDMR), Ilie Ilascu (PRM), Rodica Stanoiu (PSD) si Varujan Vosganian (PNL), colegii lor deputati ramanand la Bucuresti pe motiv ca au "un program important" in Parlamentul roman. Mai exact, dezbaterile pe Regulament.

NESERIOSI IN UE

Senatorul Gyorgy Frunda ne-a declarat ca alesii romani au facut "o greseala profunda de mentalitate", considerand ca dezbaterile la Regulament sunt mai importante decat prezenta la APCE.

"Aceasta este singura institutie pan-europeana in care Romania este membru cu drepturi depline si in care are si functii de conducere. Doamna deputat Minodora Cliveti este presedinte al Comisiei pentru egalitate de sanse, iar eu sunt presedinte al Comisiei de monitorizare. In sesiunea asta, am avut de sustinut rapoarte, deci prezenta Romaniei era importanta. Daca in APCE nu ne luptam si nu ne dovedim capacitatile, si in Uniunea Europeana vom fi considerati neseriosi", a comentat Frunda.

DEZVINOVATIRE

Deputatul PSD Minodora Cliveti s-a dezvinovatit spunand ca Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis sa nu trimita pe nimeni la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. "Nu stiu exact care e procedura, dar cred ca staff-ul delegatiei face un memorandum pentru toata lumea, care nu a fost aprobat de Biroul Permanent. Din cate stiu, nimeni din Camera Deputatilor nu s-a deplasat la Strasbourg. Asa se procedeaza cand sunt lucruri importante in Parlament, cum ar fi acum Regulamentul sau legile integrarii", a declarat Cliveti.

Secretarul Camerei Deputatilor, liberalul Titus Gheorghiof, cat si vicepresedintele Camerei Deputatilor, Lucian Bolcas, au negat insa o astfel de decizie a Biroului Permanent. In schimb, colegul ei, Stefan Glavan (PC), a sustinut ca decizia a fost una personala. A auzit ca nu se duc ceilalti deputati si a decis sa nu se duca nici el, pentru "a nu puncta cu prezenta mea absenta colegilor". Glavan a mai marturisit ca i s-au parut mai importante dezbaterile pe Regulament si legile integrarii europene.

PROGRAM "IMPORTANT"

Sesiunea de toamna a APCE a inceput luni si dureaza pana maine. Intre timp, in Camera Deputatilor, alesii isi pierdeau timpul in pauze de consultari, batai de joc, glumite stupide si dezbateri inutile. Ieri, s-au adoptat doua articole, iar pesedistul Victor Ponta a propus sa i se dea lui Anghel Stanciu "o galetusa cu nisip sau o trotineta", ca sa fie tinut ocupat. Marti, au dezbatut timp de patru ore sintagma "cele mai tinere doua deputate", au adoptat patru alineate, au retrimis comisiei speciale un articol si doua alineate si au luat doua pauze de consultari. Luni, deputatii PSD si PRM au depus la Biroul Permanent al Camerei o noua motiune simpla, intitulata "In locul respectului, dispret si umilinta".

In plen, deputatii au decis, printre altele, respingerea Ordonantei privind modificarea si completarea Legii referendumului, precum si pe cea privind reducerea campaniei electorale in cazul alegerilor anticipate, adoptarea Ordonantei de urgenta a Guvernului privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani. Dezbaterile la modificarea Regulamentului au inceput marti.

COMPONENTA

Din delegatia Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei fac parte 20 de senatori si deputati, primii 10 fiind membri, iar urmatorii 10 supleanti.

Este vorba despre Radu Berceanu (senator PD), Minodora Clivetti (deputat PSD), Relu Fenechiu (deputat PNL), Gyorgy Frunda (senator UDMR), Stefan Glavan (deputat PC), Ilie Ilascu (senator PRM), Cezar Preda (deputat PD), Adrian Severin (deputat PSD), Rodica Stanoiu (senator PSD), Varujan Vosganian (senator PNL), membri, si Cornelia Cazacu (senator PD), Daniel Ionescu (deputat independent), Gratiela Iordache (deputat PC), Kelemen Attila (deputat UDMR), Mircea Mereuta (senator PNL), Laurentiu Mironescu (deputat PD), Adrian Miutescu (deputat PNL), Adrian Paunescu (senator PSD), Florentina Toma (deputat PSD) si Mihai Tudose (deputat PSD), supleanti.

MISIUNE IMPORTANTA

Sesiunea de toamna a AAPCE a inceput luni la Strasbourg, urmand sa se incheie maine. Este ultima reuniune plenara a acestui for inaintea preluarii de catre Romania a presedintiei Comitetului de Ministri. Ministrul roman de Externe, Razvan Ungureanu va prelua acest mandat de sase luni de la ministrul de Externe portughez, informeaza Rador. Prima actiune pe care Bucurestiul o va realiza va fi organizarea reuniunii Comisiei Permanente a Adunarii Parlamentare la Bucuresti, pe 24-25 noiembrie, cand tara noastra isi va exprima prioritatile presedintiei.

Presedintele APE, Ren... van der Linden, a aratat ca asteapta ca in urmatoarele sase luni sa fie implementate deciziile celui de-al treilea summit al Consiliului Europei si spera totodata ca Romania sa-si solutioneze cateva din propriile probleme, cum ar fi coruptia. Spre deosebire de Frunda, Ren... van der Linden a spus ca are o impresie foarte buna despre delegatia romana la APCE.

DOAR TENTATIVA LA PE

Nu este prima data cand, din dorinta urgentarii dezbaterilor la modificarea regulamentelor celor doua Camere, s-au taiat de pe lista deplasari ale delegatiilor parlamentare romane la forurile internationale. Acum doua saptamani, cei 11 senatori euroobservatori au cerut conducerii Senatului sa decida daca prezenta lor la sedinta din 26 septembrie a Parlamentului European (PE) este obligatorie, sustineau surse parlamentare.

Potrivit acestora, cei 11 s-au plans ca grupurile parlamentare ale Aliantei si PSD ar intentiona sa nu le permita plecarea la Strasbourg pentru a nu avea surprize in plen. In urma consultarilor de la Palatul Victoria, organizate de premierul Tariceanu cu liderii partidelor parlamentare si a discutiilor presedintelui Basescu cu cei 35 de euroobservatori romani, s-a decis plecarea acestora la Strasbourg.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.