Guvernarea sta pe muchie de cutit. Dupa noua luni de exercitare a puterii, Cabinetul Tariceanu a ajuns la limita, avind tot atitia sustinatori cit si sceptici fata de performanta sa. Optiunile de vot inclina insa tot spre Alianta D.A. care se detaseaza de PSD cu 22%.

Jumatate dintre romani cred ca guvernul este capabil sa rezolve problemele tarii, jumatate nu. La doar noua luni de la investire, guvernul ar putea sta mai bine, dar cele doua luni de discutii despre criza politica si despre inundatii au lasat amprente, se apreciaza intr-un studiu al Societatii Academice Romane (SAR), prezentat ieri de Alina Mungiu Pippidi.

Totodata, studiul arata ca exista o mica majoritate care percepe actuala putere ca fiind mai putin corupta decit precedenta, insa, pentru majoritatea votantilor, nu exista diferente majore de profesionalism sau integritate intre partidele de stinga si cele de dreapta. Potrivit unui sondaj realizat de Gallup International la comanda SAR si expus de Alina Mungiu Pippidi, votul de miine ar arata mai concentrat decit cel anterior, cele doua mari blocuri politice, Alianta D.A. si PSD intrunind peste 80% dintre voturi.

14% dintre romani cred ca PSD se afla la putere

Pentru cresterea eficientei guvernului, 38% dintre cei chestionati au propus remanierea ministrilor care nu dau rezultate, 24% propun alegeri anticipate pentru a crea o majoritate larga pentru D.A., iar 16% solicita schimbarea premierului. Mungiu Pippidi a remarcat ca, atunci cind Cabinetul Nastase a inregistrat un regres simtitor dupa doi ani de guvernare, a recurs, intre 2003-2004, la remanieri repetate ca solutie de salvare a imaginii: "Alianta nu se erodeaza, guvernul insa, da. Pentru oprirea procesului ar fi necesare alte remanieri sau schimbarea premierului’’, a avansat Mungiu.

Sondajul arata ca electoratul mai este, inca, optimist: 47% considera ca tara merge intr-o directie buna, iar 43%, intr-o directie gresita. Sistemul sanitar capaciteaza 72% opinii negative, urmat de justitie si invatamint. Politia a facut insa un progres, 50% dintre respondenti considerind ca institutia merge in directia buna. Multi dintre alegatori au, in continuare, lacune mari de informare: 14% cred ca PSD inca mai guverneaza, iar 8% nu stiu ca PC face parte din Executiv.

Diferenta Alianta-PSD: 22% la Gallup, 9% la IMAS

Alianta D.A. ar fi votata de 53% dintre alegatori, in timp ce PSD, doar de 31%. Alaturi de ele, doar PRM, cu 9%, si UDMR, cu 6%, ar mai patrunde in Parlament, arata Gallup. Ieri a fost difuzat si un sondaj IMAS ale carui date erau destul de diferite de ale SAR: D.A., 43,3%, in scadere cu 7% fata de luna anterioara, PSD, 34%, in crestere cu 4%. Traian Basescu este situat de IMAS la cel mai scazut nivel inregistrat de seful statului in acest an, 47%. Starea de spirit este negativa la IMAS: 57% cred ca directia tarii e gresita si doar 36% cred ca directia este buna.

Mircea Kivu si Alina Mungiu se contrazic

"Diferentele intre sondaje sint inexplicabile. 53% pentru D.A. date de Gallup mi se par prea mari. Alianta scade pentru ca circul din Parlament se sparge in capul ei. Nu uitati: in campania electorala, liderii D.A. au promis ca nu sint CDR, iar acum se ataca reciproc’’, a spus directorul IMAS, Mircea Kivu. "IMAS a dat mereu scoruri fabuloase pentru PSD. Daca datele erau corecte, ma mir ca PSD a pierdut alegerile, iar daca PSD sta atit de bine in sondaje, ma intreb de ce partidul s-a opus alegerilor anticipate?", a comentat Mungiu Pippidi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.