PD a fost primit in cadrul Partidului Popular European cu statutul de membru observator, urmand ca la congresul de la Roma al acestui for, care va avea loc in luna martie a anului viitor, sa aiba loc si consacrarea acestui fapt.

Pana la acordarea calitatii de membru cu drepturi depline in cea mai importanta familie europeana, a PPE, PD mai trebuie sa obtina statutul de membru asociat. Din Romania, numai PPCD si UDMR sunt membri asociati ai PPE. Membru observator al PPE presupune participarea la sedintele popularilor si crestin-democratilor europeni, insa fara drept de vot. De asemenea, la conferintele PPE, un astfel de partid isi poate spune punctul de vedere.

In documentul care ratifica apropierea PD de PPE se vorbeste mult de Traian Basescu. Acolo se arata ca trecerea PD de la doctrina social-democrata la cea populara nu s-a petrecut peste noapte, ci in timpul mandatului de presedinte al partidului al lui Basescu. Documentul spune ca programul PD, ca si intreaga campanie electorala au facut din acest partid care sa fie compatibil cu oricare dintre partidele de centru-dreapta. Din aceasta postura, ca si asocierea cu PNL au facut din PD partidul care a fost principalul contracandidat al PSD-ului lui Adrian Nastase, se mai arata in rezolutie. Apoi, despre Basescu se vorbeste si ca artizan al acestei afilieri a PD la PPE, in conditiile in care el a fost cel care a propus insusirea doctrinei populare a partidului pe care l-a condus intre 2001 si 2004.

Victoria PD s-a consumat in cadrul dezbaterilor Conferintei Pregatitoare a Biroului Politic al PPE, care a avut loc in aceste zile in Germania. La aceeasi dezbatere s-a discutat dspre cererile de afiliere la PPE a 25 de partide din Estul Europei, insa numai PD a avut parte de recomandarea reuniunii. Toate celelalte 24 de formatiuni au fost, fie lasate in stand-by, fie au fost respinse. Din Romania aveau cereri de inscriere in PPE trei formatiuni - celelalte doua fiind Partidul Conservator, condus de Dan Voiculescu, si Actiunea Populara, a lui Emil Constantinescu.

Motivul pentru care Actiunea Populara nu a fost primita in PPE este ca liderul sau, Emil Constantinescu, este considerat ca fiind un personaj politic care a contribuit negativ la statutul PNTCD (acum PPCD). De altfel, la congresul de la Roma, in statutul PPE va fi inscrisa o prevedere prin care li se interzice formatiunilor formate prin scindarea altor partide crestin-democrate sa se asocieze in vreun fel cu PPE. PD are parte insa de un avertisment - trebuie sa colaboreze politic cu fostii taranisti. In cazul in care aceasta apropiere nu se petrece, PD risca sa ramana la statutul de membru observator.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.