Crearea unor poluri pare sa fie ultima moda in politica romaneasca. Daca stam sa numaram, la nivel de intentie, in Romania ar urma sa se nasca doua poluri social-democrate si vreo trei de orientare populara.

Desi, in general, un pol este ceva menit sa uneasca, in Romania, ideea duce - si pe stinga, si pe dreapta - la diviziune. Pentru ca, in loc sa aiba ca scop consolidarea pe criterii doctrinare, ideea de pol este folosita de anumite personaje politice in scopul obtinerii unui plus de putere.

Stinga - polul vrajbei noastre

Cel mai clar exemplu este ceea ce se intimpla la PSD, unde constituirea polului, intitulat social, se face dupa metoda care pe care. Ion Iliescu, pe de o parte, si Mircea Geoana si Miron Mitrea, pe de alta parte, lucreaza la infiintarea acestei constructii. De fapt, PSD nu este interesat de o coagulare pe stinga, dar nu doreste ca aceasta sa fie realizata de Iliescu, asa ca s-a straduit sa i-o ia inainte.

Ambele parti au in vedere o platforma sociala, care sa adune micile partide social-democrate, sindicatele si ONG-urile apropiate acestui curent. Ca dovada ca nu a copiat dupa proiectul lui Iliescu, Mitrea a mai adaugat ca ar putea atrage in interiorul polului si formatiuni ecologiste sau cu orientare de centru si ar dori ca PSD sa fie centrul acestuia. Geoana a si anuntat distributia rolurilor, asa cum o vede el: PSD face o platforma politica, iar Iliescu, daca vrea, poate coagula, colateral, un forum civic.

In plus fata de Geoana si Mitrea, Iliescu il aduce pe Petre Roman si ideea crearii unei tribune a stingii, cu el pe post de portavoce si cu PSD ca fiind o particica din total. "Nu exista intentia de a crea o structura politica, ci de a crea un cadru mai larg adresat societatii civile. Nu sint de acord cu pozitia unora care spun ca doar in jurul PSD-ului se poate contura o stinga unita. Aceasta nu exclude conlucrarea cu fortele politice existente, inclusiv cu PSD, care este partidul de stinga cel mai puternic. Dar mai exista si o multime de partidulete mici, care pot exprima ideea de diversitate", si-a expus ideea fostul presedinte. Situatia a fost rezumata cel mai bine de Adrian Nastase.

"Ion Iliescu doreste o tribuna unde sa se discute problemele stingii. Petre Roman este mai pragmatic si vede aspectul electoral. El este interesat intr-o alianta. Nu exclud ca, pina la urma, si Ion Iliescu sa preia ideea lui Roman si sa o utilizeze in negocieri...", ne-a declarat Nastase.

Dreapta - polul cu prea multe moase

Pe partea dreapta a spectrului politic romanesc, himera populara a creat in rindul partidelor mici, de sub doua procente, o veritabila agitatie, in speranta ca o eventuala apartenenta la familia popularilor europeni si accesul la fondurile europene ce decurg de aici le vor scoate din anonimat. In acest context, statutul de membru al PPE, singura zestre din bagajul fostului PNTCD, facea din aceasta formatiune politica cea mai curtata mireasa a subsolului politicii romanesti.

Astfel ca un nou partid, Blocul National Democrat, format pe infrastructura uneia dintre cele mai puternice centrale sindicale, Blocul National Sindical, si care a reusit sa strecoare in Parlament cinci deputati pe listele PRM, a venit imediat sa ofere ceea ce PNTCD nu avea. Si anume reprezentare parlamentara, in schimbul umbrelei europene a PPE. Planul initial era o fuziune intre PNTCD, BND, URR si AP sub o noua titulatura, aceea de Partidul Popular Crestin Democrat. Orgoliile insa au spulberat mareata idee, fuziunea realizindu-se doar intre PNTCD si URR.

Cei de la BND nu au stat insa de pomana si, imediat, au creat Polul Popular Crestin Democrat, o alianta care a adunat in jurul sindicalistilor Partidul Crestin Democrat, Partidul Popular Roman, Partidul Noua Democratie si Partidul Crestin al lui Viorel Lis. Alaturi de cele cinci este asteptat si partidul pe care Corneliu Ciontu intentioneaza sa-l creeze din demisionarii peremisti.

In ceea ce priveste Actiunea Populara a lui Emil Constantinescu, dupa ce a refuzat fuziunea cu PNTCD in speranta uneia cu PNL, care nu s-a mai materializat, acum are aceleasi idealuri de uniune a tuturor fortelor de dreapta. Din pacate, agenda politica a respectivelor forte nu se prea potriveste cu cea a AP.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.