Dupa eliberarea din Penitenciarul Rahova a "Luceafarului huilei", toata lumea a fost cu ochii pe Valea Jiului. Joi seara, patrulele de politie si jandarmi se inmultisera, in conditiile in care in Vale se asteptau ample manifestari de bucurie. Numai ca si de aceasta data minerii au fost imprevizibili. Nu a fost absolut nici o manifestare de bucurie, iar angajatii Companiei Nationale a Huilei Petrosani si-au vazut de treaba, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
Pe de o parte, ortacii sunt bucurosi ca Miron Cozma a fost gratiat, dar, in afara unor nostalgici, majoritatea minerilor nu il mai doresc in fruntea miscarii sindicale si nici in Valea Jiului. "Ma bucur ca a fost eliberat, a facut destula inchisoare, dar in nici un caz nu are sanse sa se intoarca in miscarea sindicala. Sa-si vada de viata si sa ramana in Timisoara, la familia lui", sustine un ortac. Unii sunt chiar mai vehementi: "E un lucru bun ca a fost eliberat, dar ar fi o mare prostie sa se intoarca in miscarea sindicala" si chiar "nu sunt de acord sa revina aici. Cel mai bine pentru el ar fi sa plece din tara".

Presedintele Federatiei Sindicatelor Valea Jiului, Costel Postolache, cel care a facut numeroase demersuri in vederea eliberarii lui Cozma, arata ca intoarcerea lui Cozma in fruntea sindicatelor nici nu este posibila. Postolache mentioneaza ca liderul minerilor ar trebui sa fie angajat al Companiei Nationale a Huilei, iar Miron Cozma nu mai are aceasta calitate. Un comunicat al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, formatiune sindicala creata de fostul "Luceafar al huilei", nuanteaza declaratiile lui Postolache. Presedintele LSMVJ, Vasile Ioan Savu, declara ca "in ultimii ani, prin noua abordare a problematicii sindicale, s-a reusit schimbarea mentalitatii. Ii asigur pe toti cetatenii tarii pe aceasta cale ca actiuni de genul mineriadelor, care au adus deservicii majore in primul rand minerilor, nu vor mai avea loc".
Aceasta situatie aparent paradoxala are la baza si faptul ca in anii scursi de la arestarea lui Miron Cozma minerilor nu le-a ars de mineriade sau de altfel de proteste de amploare. Programele de eficientizare economica a CNH au adus pentru ortaci salarii mai mari si conditii de lucru mai bune, fara sa fie nevoie de iesirea in strada a minerilor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.