„Stimati lideri PSD, credem ca va jucati cu focul.”

Asa incepe mesajul de ieri al lui "Mihai Eminescu", anonimul care in noiembrie 2004 a facut publice stenogramele PSD prin intermediul internetului. Acum, acesta ii someaza pe cei din fostul partid de guvernamant: daca pana luni, 29 august, Dorina Mihailescu (fosta mana dreapta a lui Adrian Nastase) nu va recunoaste public autenticitatea stenogramelor si modul cum acestea erau transcrise de stenodactilografele de la guvern, "vom da publicitatii atat proba audio pentru sedinta Delegatiei Permanente a PSD din 22 martie 2004, cat si stenogramele din perioada mai-iulie 2004".

Ca sa demonstreze ca detine aceste stenograme, "Mihai Eminescu" a mai aruncat pe piata una, din care va prezentam ample extrase.
In sedinta Delegatiei Permanente a PSD din 14 iunie 2004, liderii partidului isi planificau aparitiile TV in functie de audienta meciurilor de la Campionatul European de fotbal.

"Daca Sechelariu se leapada de noi, nu stiu, poate noi spunem, dar noi il iubim totusi, noi il iubim sincer Adrian Nastase, 14 iunie 2004

O sa-l anuntam si pe Dan Voiculescu ca o sa ma iau putin de el, asta e viata, el se ia de noi in fiecare zi la Antena 1 Viorel Hrebenciuc, 14 iunie 2004

Este meciul Suedia-Bulgaria. O sa intrati imediat ce se termina repriza. Suedia-Bulgaria e mai buna solutia decat Franta-Anglia Serban Mihailescu, 14 iunie 2004"

Mutarea "Sursei zero": inca o stenograma!

Dorina Mihailescu, in vizor
O noua stenograma PSD a fost publicata ieri, la www.geocities.com/stenogramepsd/, de "Mihai Eminescu", acelasi pseudonim care a postat pe net, toamna trecuta, si restul documentelor de la sedintele interne ale PSD.

"Mihai Eminescu" a oferit stenograma ca pe o dovada a autenticitatii stenogramelor si un avertisment adus PSD si, mai ales, Dorinei Mihailescu, care trebuie "sa plateasca" in acest scandal. "Mihai Eminescu" ii cere fostei sefe a Departamentului de Analiza Institutionala si Sociala sa recunoasca autenticitatea stenogramelor si faptul ca ele au fost transcrise de pe casete audio de stenodactilografele de la guvern, "aceleasi care transcriu si azi stenograme de la guvern".

Dorina Mihailescu este somata ca pana luni sa-si schimbe depozitiile de la PNA, prin care neaga autenticitatea stenogramelor.

Conform documentului, sedinta Delegatiei Permanente din 14 iunie 2004 arata un PSD care incearca sa castige ce se mai poate castiga la turul doi al localelor. Din acest punct de vedere, situatia cea mai palpitanta era pe atunci la Cluj, unde se confruntau Ioan Rus si Emil Boc, si la Bacau, unde competitia avea loc intre Dumitru Sechelariu si Romeo Stavarache. In ambele locuri, au castigat ulterior reprezentantii opozitiei de atunci.
Stenograma a fost pusa pe internet in format "doc", iar in Microsoft Word, la proprietatile fisierului, apar nume care corespund cu cele din restul stenogramelor: Maria Stanescu, in calitate de autor, si gov.ro, la compania care detine licenta programului.

Fragmente din stenograma

Miki Spaga: "Intrati cand se termina repriza"

Sedinta Delegatiei Permanente a PSD Bucuresti, sediul central al partidului,
14 iunie 2004

Delegatia Permanenta incepe printr-o expunere a lui Adrian Nastase referitoare la rezultatele de la primul tur al alegerilor locale de anul trecut. In continuare, presedintele de la vremea respectiva se opune cumpararii de consilieri judeteni.

Dl Adrian Nastase: Eu vreau sa va rog (...) sa consideram ca nu-i sustinem pe cei care vin si ne spun "noi am putea sa cumparam, avem 16 oameni si incercam sa cumparam la liber pe unul de nu stiu unde ca sa luam presedintia". Nu putem sa mergem pe astfel de formule ca sa-i consolidam pe unii dintre colegii nostri care nu au reusit sa obtina in judete in care, in mod teoretic, ar fi trebuit sa avem majoritati, nu am reusit sa obtinem mai mult. (...) Vreau sa le multumesc unora dintre colegii care au acceptat imediat nevoia unor sacrificii, sa spunem, in structurile locale, dar care ne aduc beneficii la nivel central. Am vorbit cu Ion Solcanu care, sigur ca nu era foarte fericit ca trebuie sa dea un post de vicepresedinte, dar a acceptat lucrul acesta...

Dl Octav Cozmanca: Se putea intampla sa le dea pe amandoua!

Dl Adrian Nastase: Al doilea, ar fi trebuit sa-l dai si pe al doilea.

PRM cel rau, dar bun

Urmeaza alte consideratii despre alegeri, apoi Nastase formuleaza o caracterizare destul de cinica si adevarata despre PRM.

Dl Adrian Nastase: Sigur, PRM este rau si extremist atunci cand discuta cu noi. Este european atunci cand discuta cu opozitia. Asta ar trebui sa spunem. Eu m-am intalnit cu cativa lideri de la PNL care au spus foarte clar - intamplator m-am intalnit, nu a fost o intalnire organizata - si care mi-au spus: din acest moment, noi stim ca, practic, PRM a fost spalat de catre opozitie prin intelegerile lor, prin faptul ca au semnat cateva protocoale la nivel local. PRM, cel putin in momentul de fata, datorita israelienilor si datorita opozitiei, este un partid frecventabil. Este frecventabil.

Dl Octav Cozmanca: Cu un minim de control necesar.

Aparitiile pe TV, in functie de programul meciurilor de fotbal

Liderii PSD se gandesc cum sa-si coreleze "iesirile" pe televiziune, astfel incat acestea sa nu se suprapuna cu meciurile. Motivul - frica sa nu fie depasiti la rating de fotbalisti.

Dl Adrian Nastase: Da. Stiti probabil ca Stolojan si Basescu -, de fapt Basescu a vrut sa incheie acordul respectiv cu Vadim cand s-au intalnit si vroiau sa-l incheie, dar sa nu fie presa de fata.
Mergem mai departe. Strategia pentru turul al doilea. Aici avem o problema importanta. Am avut de dimineata o intalnire la World Room. Am stabilit diverse lucruri. Viorel o sa ne mai spuna cate ceva. Strategia ca atare vizeaza, pe de o parte, ceea ce facem la nivel central. Eu am sa merg astazi la Antena 1. La ce ora este?

Dl Dan Matei Agathon: La 19.00.

Dl Adrian Nastase: Vine exact peste meci?

Dl Serban Mihailescu: Numai o clipa. Este meciul Suedia-Bulgaria. Cu bulgarii o sa fie o problema, nu va fi o nenorocire. Si intrati imediat cum se termina repriza. Toata pauza nu e nimic. Asta e viata, nu avem ce face. Emisiunile sunt stabilite, m-am uitat.

Dl Adrian Nastase: Asta este, sa ne fie foarte clar.

Dl Serban Mihailescu: Suedia-Bulgaria e mai buna solutia decat Franta-Anglia.

Dl Adrian Nastase: Absolut. Ati vazut ca in Franta, din cauza asta, nici nu au pus emisiune de evaluare a alegerilor pentru Parlamentul European, aseara, din cauza meciului. Nu am vazut in viata mea in doua minute in prelungiri, amandoua golurile. Este incredibil, incredibil!
Si maine la B1 TV la ce ora, tot la meci sau nu? Si ce meci e maine seara? Oricum e pentru cunoscatori. Asta este.

Dl Serban Mihailescu: Totusi importante sunt mesajele care se preiau in presa scrisa a doua zi, cum a fost si la TVR 1.

Dl Adrian Nastase: Dar daca va fi un meci important ai sa vezi ca merge spre inferior. Nu ai cum, e normal. Nici noi nu ne-am uitat, sa nu ne mintim. Va multumesc foarte mult. Cu banuiala si cu atentie.

"Mihai Eminescu", spaima PSD-ului

Odata cu reaparitia in actualitate a stenogramelor, EVZ a lansat semnale in comunitatea informatica pentru a incerca sa-l localizeze pe "Mihai Eminescu", cel care a postat, la sfarsitul lunii noiembrie 2004, stenogramele la http://istorie.info.

Ziarul nostru a fost contactat de persoana care a trimis ieri mailul ce anunta postarea unei noi stenograme. Anterior, EVZ ceruse o proba convingatoare ca "Mihai Eminescu" din august 2005 este una si aceeasi persoana cu "Mihai Eminescu" din noiembrie 2004.

"Mihai Eminescu" a confirmat autenticitatea stenogramelor. "Am facut-o fara niciun fel de recompensa, pur si simplu pentru ca nu imi place PSD-ul", a afirmat el la un moment dat.

Mailul primit ieri in redactia EVZ este urmatorul:

"Stimati lideri PSD,
Credem ca va jucati cu focul. Detinem atat stenograme nepublicate din perioada mai-iulie 2004, cat si probe audio pentru acestea. Nu vrem sa va producem mai multe batai de cap decat aveti acum. Dar cineva tot trebuie sa plateasca. Pe noi ne multumeste daca Dorina Mihailescu va fi cea care plateste in acest scandal.

Tocmai de aceea o somam pe Dorina Mihailescu sa revina asupra declaratiilor publice facute in ultimele zile cu privire la stenograme.

Dorim ca Dorina Mihailescu sa faca public modul in care erau realizate aceste stenograme: dezbaterile sedintelor PSD erau inregistrate pe casete audio, folosind aparatura de sonorizare si apoi casetele erau transcrise de stenodactilografele de la guvern, la sediul guvernului, aceleasi care transcriu si azi stenogramele de guvern.

Daca aceasta declaratie publica nu va fi facuta pana luni, 29 august 2005, vom da publicitatii atat proba audio pentru sedinta Delegatiei Permanente a PSD din 22 martie 2004, cat si stenogramele din perioada mai-iulie 2004. Daca Dorina Mihailescu face public modul in care se realizau aceste stenograme, pentru noi subiectul este INCHIS DEFINITIV.
Pentru a fi convigatori, va dam (verificati http://www.geocities.com/stenogramepsd/) o proba ca detinem aceste documente "Sursa 0"".

Declaratii in stenograme

PRM, cel putin in momentul de fata, datorita israelienilor si datorita opozitiei, este un partid frecventabil. Este frecventabil.
Adrian Nastase

Romanii sunt foarte sensibili la banii care vin degeaba si, pana acuma, daca stam sa ne gandim, de 14 ani de zile nu prea a venit vreun dolar degeaba in Romania.
Viorel Hrebenciuc

L-am rugat pe Viorel sa-mi pregateasca cateva cuvinte, ca daca Sechelariu se leapada de noi, nu stiu, poate noi spunem, dar noi il iubim totusi, noi il iubim sincer.
Adrian Nastase

As dori totusi sa fiu lasat sa conduc acest minister. Pana acum, am tacut un an de zile. Am ajuns la capatul rabdarii. Este inadmisibil sa mi se trimita de catre un alt coleg un model de ordin pe care doar trebuia sa-l semnez.
Alexandru Athanasiu

Nastase a dat cu subsemnatul la Parchet

Fostul premier, Adrian Nastase, a dat ieri cu subsemnatul la Parchetul General, unde a fost audiat ca martor in dosarul stenogramelor.
Presedintele executiv al PSD a stat la discutii cu procurorii mai bine de doua ore si jumatate, declarand ca nu au existat astfel de inregistrari la sedintele Delegatiei Permanente. "Nu exista inscrisuri in care sa se fi consemnat discutiile din sedinte. Stenogramele sunt un instrument dintr-o campanie mincinoasa, de fraudare morala a alegerilor", a adaugat Nastase.

Totodata, acesta a criticat modul in care au fost pusi sub acuzare in acest dosar Rodica Stanoiu si Florin Georgescu . "Mi se pare incorect fata de colegii mei, in conditiile unei delatiuni, sa declansezi o astfel de procedura, neexistand proba clara de autenticitate a acestor materiale", a adaugat presedintele executiv al PSD. Pe de alta parte, el a sustinut ca nu are cunostinta de declaratiile facute de Miron Mitrea, care a afirmat in urma cu cateva zile ca recunoaste anumite pasaje din stenograme ca fiind discutii purtate in timpul sedintelor PSD.

La randul sau, presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, sustine ca nu a acordat o atentie deosebita stenogramelor si de aceea nu poate spune daca recunoaste sau nu anumite discutii din sedintele conducerii centrale a PSD.

Cu o anumita ironie, Dan Ioan Popescu a precizat ca recunoaste totusi o cuvantare tinuta de el la un congres public al partidului.

Drumul stenogramelor

Prima serie de stenograme PSD a fost publicata de ziarul nostru pe 23 noiembrie 2004, cu doar cateva zile inainte de alegeri. Acestea reproduceau sedintele Delegatiei Permanente a PSD, forul de conducere a partidului. Dialogurile dintre liderii pesedisti dezvaluiau o formatiune care nu se dadea in laturi de la a comite acte antidemocratice in exercitiul de guvernare: presiuni asupra justitiei, controlul presei, al Curtii de Conturi, impartirea banilor de la buget pe "simpatii" politice, "aranjamente" in negocierile cu UE. In urma cu cateva saptamani, Parchetul General a declansat urmarirea penala in cazul a doi dintre vicepresedintii de atunci ai PSD, Rodica Stanoiu si Florin Georgescu.

Din momentul aparitiei primelor stenograme, reprezentantii PSD au negat ca acestea sunt reale. In urma cu o saptamana, ziarul nostru a publicat o serie de materiale din care reiese ca stenogramele au fost transcrise de doua functionare din Palatul Victoria. In plus, urmele electronice ale documentelor duc la calculatoarele din sediul PSD si din guvern. Dupa publicarea acestor articole, liderii PSD au inceput sa-si nuanteze declaratiile in legatura cu stenogramele. Nastase a afirmat ca este posibil ca documentele respective sa fi fost facute "de cineva, in nume personal".

Fragmente din STENOGRAMA

Hrebenciuc: "O sa ma iau putin de Dan Voiculescu, asta e viata"

PSD era ingrijorat de situatia din Cluj si Bacau, unde au devenit primari Boc si Stavarache

Bacau - extrema urgenta. Sefii PSD cauta febril o solutie pentru a-l ajuta pe Dumitru Sechelariu sa castige Primaria Bacaului. Dupa fix un an, in iunie 2005, Sechelariu avea sa fie arestat pentru mai multe infractiuni economice.

Dl Adrian Nastase: Este important ce spunem in legatura cu Bacaul. L-am rugat pe Viorel sa-mi pregateasca cateva cuvinte, ca, daca Sechelariu se leapada de noi, nu stiu, poate noi spunem, dar noi il iubim totusi, noi il iubim sincer. Sa vedem cum reactionam. E o chestiune totusi importanta.

"A ajuns cu asfaltul pana in casa scarii"

Viorel Hrebenciuc insista pe calitatile lui Dumitru Sechelariu.

Dl Viorel Hrebenciuc: Am fost acasa ieri. Am gasit asediu total, adica o multime de ziaristi si reporteri din Bucuresti umbla pe strazi pe acolo. Au fost Stolojan, a fost Basescu, pe urma a venit Voiculescu. Este o presiune extraordinara pe bacauani in momentul de fata. Doru, in prima faza, a reactionat normal. El este un tip mai special. Eu am si spus acolo intr-un interviu ca multi il considera nebun, dar eu le-am explicat ca unul normal nu putea sa faca ce a facut el la Bacau, pentru ca este o extraordinar de mare discordanta intre ce a facut el ca primar. Bacaul arata, va spun, eu nu am vazut oras. Ieri ma uitam chiar cu ochii aluia prin cartier pe acolo. A ajuns cu asfaltul pana in casa scarii, numai ca nu face si scarile la bloc, adica nu avea ce sa faca altceva ca primar...

"Nu au anuntat nesimtitii din primarie..."

Viorel Hrebenciuc este suparat pe patronul Antenei 1, pentru felul in care postul respectiv prezenta activitatea PSD.

Dl Viorel Hrebenciuc: Eu mi-am facut planul acuma cam ce am de facut acolo, acasa. O sa ma contrapun celor trei care au venit la Bacau, lui Stolojan, Basescu si Voiculescu. Eu, oricum, fata de Stolojan si Basescu in ultimul timp am avut tot felul de reactii. O sa-l anuntam si pe Dan ca o sa ma iau putin de el, asta e viata, el se ia de noi in fiecare zi la Antena 1 si ar trebui sa protestam putin la CNA pe aceasta chestiune. Cea mai interesanta chestiune, tot asa, ca element de campanie, el a fost atacat ca sunt impozitele foarte mari la Bacau si de fapt impozitele, asa cum sunt acuma, inseamna locul 19 in Romania, iar cum vor fi la anul, ca intre timp le scazuse, dar nu au anuntat nesimtitii din primarie ca au scazut impozitele pentru 2005, acuma sunt afisate pe toate gardurile, s-au bagat prin cutiile postale si peste tot, dar uite ca lumea nu a stiut, ori aici a fost principalul atac, adica, domnule, banii de impozite pe care le fura el cu firmele lui, la care el nu a ripostat. Daca ar fi adevarat nu as mai vorbi, dar nu e adevarat si asta e culmea, cu minciuna castigi.
(...)

Nervii lui Athanasiu

Ministrul educatiei din guvernul Nastase acuza presiuni din partea colegilor de partid.

Dl Alexandru Athanasiu: Domnule presedinte, doua lucruri. Primul. As dori totusi sa fiu lasat sa conduc acest minister. Primul lucru. Pana acum, am tacut un an de zile. Am ajuns la capatul rabdarii. Este inadmisibil sa mi se trimita de catre un alt coleg un model de ordin pe care doar trebuia sa-l semnez. Este inadmisibil. Si cu asta am incheiat orice discutie. (...)
Sa fim seriosi. Sa fim seriosi. Daca vrem sa ne facem intre noi probleme, sigur ca se pot face, dar daca suntem oameni rationali, va rog nu mai puneti asemenea probleme. Nu, Serban, nu mai discutam.

Dl Serban Mihailescu: Stai putin. In momentul in care se ridica o problema intr-o comunitate si cei de la Bucuresti care sunt in proces electoral fac o sesizare trebuie s-o spunem.

Dl Alexandru Athanasiu: Nu se face si ordin, Serban.

Dl Serban Mihailescu: Nu stiu cine ti l-a facut.

Dl Alexandru Athanasiu: Bucurestiul asta de care vorbiti, Dragos Florescu.

Dl Serban Mihailescu: Ridic aceasta problema cu grad de...

Dl Alexandru Athanasiu: Eu m-am enervat. Nu am vrut s-o ridic, dar daca o ridic, domnule presedinte, eu am intrebat... Nu cred ca vreunul din colegi - domnule presedinte, suntem intre noi, cred ca ne putem spune sincer, chiar daca comunicam dupa aceea la toata lumea, eu nu cred ca cineva si-ar fi permis la dumnealui sa-i trimita o copie pe fax cum sa semneze un ordin, cum sa faca comertul Romaniei sau industria sau resursele minerale.
Dl Adrian Nastase: Tu ai marele dezavantaj, la fel ca si noi toti ceilalti, ca nu esti primul ministru al educatiei.

Dl Alexandru Athanasiu: Eu am dezavantajul ca nu sunt educat.
(...)

Dl Octav Cozmanca: Am o rugaminte. Poate nu va enervez si ce inseamna ca sunt si eu putin educat, totusi, la nivele superioare. Sandu, te rog totusi sa faci ceva in randul cadrelor didactice. (...) Ce poti face tu cu ministrul, minister, prin inspectorate, nu stiu cine, cum putem sa ajutam oamenii nostri?

Dl Alexandru Athanasiu: Am dat comunicat si tot timpul au avut loc negocieri, chiar in timpul mitingului si pe perioada aceea la noi s-au facut negocieri. Ce sa fac mai mult decat faptul ca am abrogat in guvern cresterea de 5%, care nici aceea nu a fost simpla, domnule presedinte...

Dl Adrian Nastase: Ceea ce a spus Octav este foarte adevarat si am discutat si cu Marian, am discutat si cu tine. Este clar ca profesorii, ca in fiecare final de ciclu electoral, ies in forta si creeaza o anumita presiune - nu vreau sa o numesc altfel - pentru a obtine anumite rezultate. De aceea va trebui sa vedem.
Intr-adevar, astazi poate vedeti impreuna si cu Marian, si cu Mihai daca putem sa dam un semnal pentru ei, sa avem un mesaj pentru ei zilele acestea, pentru ca ei au un rol extrem de important, ori daca nu-l dam astazi sau maine, deja e prea tarziu, daca dam vineri, mesajul nu mai ajunge la ei.

Dl Octav Cozmanca: In toate birourile sectiilor de votare de la comune, sate, peste tot sunt numai profesori, cu mici exceptii, adica e o armata intreaga si astia au o influenta colosala.

Dl Adrian Nastase: Va rog astazi sa vedeti daca se poate face ceva pe tema asta.

Intre americani si UE

Adrian Nastase este ingrijorat de mesajele pe tema coruptiei pe care le primeste din partea SUA. Cu doar cateva zile inainte, ambasadorul american Jack Dyer Crouch se aratase ingrijorat de cresterea coruptiei si de problemele referitoare la libertatea presei.

Dl Adrian Nastase: El vrea sa plece cu un alt tip de mesaj de aici. Bun, nu avem ce sa facem, adica este o chestiune mult prea importanta pentru noi. Dar este foarte interesant un articol extrem de violent, astazi in "Ziua", a lui Philippe Mc Alin, fostul corespondent de la "Financial Times", cred, in Romania. Uitati-va la articolul pe care l-a semnat astazi in "Ziua".

Dna Dorina Mihailescu: Se ocupa de ...

Dl Adrian Nastase: Stiu, dar foarte interesant mesajul pe care el il da de fapt in legatura cu ambasadorul american in "Ziua". Foarte interesant articolul si va rog sa va uitati, apropo de aceasta batalie indirecta intre ambasadorul american si Emma Nicholson. Noi suntem la mijloc, ca de obicei.
Daca mai avem vreo problema urgenta. Nu. Mergem la treaba, repet, saptamana aceasta, cu toate panzele sus, sa rezolvam.

Dl: Si, de asemenea, atentie la tehnicile de frauda, unele dintre ele... deja castigate, de la suveica la folosirea telefonului mobil si alte povesti. O sa vi le spun. Ceea ce am aflat si eu de la unul si de la altul.

Dactilografiat dupa caseta inregistrata Marioara Stanescu
Exemplar unic la PSD 14 iunie 2004

Declaratii de ieri

Nu doresc sa mai fac niciun comentariu.
Mircea Geoana, presedinte PSD

Eu pe aceasta tema nu mai fac nicio declaratie. Daca doriti, vorbim despre altceva.
Adrian Nastase,presedinte executiv PSD

Eu nu imi amintesc sa fi avut loc aceste discutii, in formula asta. In ceea ce priveste celelalte stenograme, sunt probabil niste lucruri apropiate sau in sensul celor discutate in sedintele de partid.
Alexandru Athanasiu, senator PSD


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.