Confuzia dintre activitatile de lobby si presiunile prin care grupurile de interese incearca sa influenteze deciziile guvernantilor sau ale autoritatilor locale face ca reprezentantii societatii civile si politicienii sa aiba pareri divergente fata de o posibila lege a lobby-ului. Unii sustin ca o astfel de lege, in varianta damboviteana originala, ar oferi un alibi legal pentru traficul de influenta, in timp ce suporterii proiectului spun ca cercurile de presiune nu vor cu nici un chip o reglementare care sa aduca transparenta in privinta intereselor lor si a mijloacelor de promovare a acestora.

Tema a fost relansata dupa ce Traian Basescu a acuzat faptul ca mai multi membri ai Cabinetului Tariceanu ar face jocurile unor grupuri de interese, iar democratul Emil Boc a propus reglementarea situatiei printr-o lege a lobby-ului. In statele occidentale, activitatea de lobby este definita ca modalitatea transparenta de influentare a deciziilor politice, prin actiuni care au scopul de a sustine drepturi si interese legitime in adoptarea, modificarea sau abrogarea unor acte normative ori administrative. Liderii coalitiei ar urma sa discute oportunitatea sustinerii unei initiative legislative in domeniu, democratii, liberalii si udemeristii pronuntandu-se in favoarea acesteia.

Ideea promovarii unei legi privind activitatile de lobby imparte societatea civila si politicienii in doua tabere. In timp ce unii spun ca proiectul ar aduce un plus de transparenta in influentarea deciziilor politice, altii sustin ca astfel ar fi legiferat traficul de influenta. Liderii coalitiei guvernamentale vor discuta despre oportunitatea controversatei initiative.

In timp ce Traian Basescu vorbeste despre grupurile de interese ce au influenta asupra unor membri ai cabinetului Tariceanu, reprezentantii societatii civile si politicienii se gandesc daca o legea privind activitatile de lobby ar putea fi parte a solutiei care sa duca la rezolvarea problemei. Asociatia Transparency International Romania si Academia de Advocacy s-au pronuntat ieri impotriva unei initiative legislative de acest gen, considerand ca este inutila si contravine mai multor acte normative care reglementeaza deja problema grupurilor de interese.

Transparency International sustine ca initierea unui proiect de lege a lobby-ului nu ar tine cont de anuntata infiintare a Agentiei Nationale de Integritate de catre Ministerul Justitiei si nici de Legea transparentei decizionale (52/2003), care ar garanta participarea tuturor celor interesati la procesul de adoptare a actelor normative. Reprezentantii asociatiei citate mai spun ca legea lobby-ului ar putea avea efecte perverse, ar aduce atingere liberei concurente si ar afecta chiar lupta anticoruptie, ducand, practic, la legalizarea traficului de influenta.

"Neclaritatea va permite legii sa basculeze in doua directii complet opuse: pe de-o parte, cei care vor comite trafic de influenta vor putea pretinde ca fac o activitate legitima de lobby; iar pe de alta parte, cei care vor face cu buna-credinta lobby vor putea fi acuzati ca fac trafic de influenta", se precizeaza intr-un comunicat de presa al Transparency International. Reprezentantii asociatiei mai spun ca activitatile de lobby de tip american sunt interzise in Europa, fiind asimilate traficului de influenta.

Grupurile de interese prefera lipsa unei reglementari

Opiniile sunt diferite chiar la nivelul societatii civile, reprezentantii Asociatiei Pro Democratia propunand organizarea unor dezbaterii publice pe aceasta tema. Presedintele APD, Cristian Parvulescu, ne-a declarat ca este curios faptul ca anumite organizatii s-au pronuntat impotriva, inainte ca initiativa sa fie analizata in cadrul unor discutii mai largi. El spune ca, in locul transparentei, grupurile de interese prefera mentinerea actualului sistem al traficului de influenta, al presiunilor si santajului, practicate pentru a avea acces privilegiat la resurse. "In conditiile in care aceste activitati nu sunt controlate, nu ne ramane decat sa asteptam 40 de ani ca SRI-ul sa ne ofere informatiile", a mai declarat presedintele APD. Parvulescu mai spune ca europenii au reglementari in domeniu, la Bruxelles desfasurandu-si activitatea cam 1.000 de firme de lobby.

Democratii si liberalii fac lobby pentru... lobby

Dupa ce Basescu a spus ca nu considera prioritara legea cu pricina, presedintele democratilor, Emil Boc, pare sa-si fi nuantat si el pozitia, precizand ca, intr-adevar, "proiectul nu este o urgenta si, date fiind controversele pe care le-a generat, ramane de vazut daca este sau nu oportuna elaborarea lui". Cu toate acestea, Boc se declara in continuare adeptul transparentei si al reglementarii activitatilor de lobby, pentru ca acestea sa se faca la vedere si sa existe un control asupra lor.

Potrivit liderului PD, necesitatea elaborarii actului normativ va fi discutata la nivelul Aliantei PNL-PD si apoi la nivelul coalitiei, fiindca se impune o decizie politica inainte de demararea procesului. Saptamana trecuta, Boc afirmase transant ca se impune o astfel de lege pentru a pune capat oricaror discutii referitoare la influenta unor grupuri de interese. Liberalii nu au rezerve in privinta promovarii proiectului de lege, senatorul Nicolae Vlad Popa declarand ca, astfel, oricine va sti ce grupuri de interese exista, ce urmaresc si se va putea verifica daca decizia luata local sau la nivel guvernamental a fost in conformitate cu legea. In plus, activitatile respective vor fi impozitate si vor aduce bani la bugetul de stat.

"Probabil ca cei de Transparency International se tem de o lege proasta care ar pastra confuzia dintre lobby si traficul de influenta si care, practic, ar putea servi drept paravan pentru activitati cu caracter penal. Sa zicem ca cineva se duce la un ministru si ii cere nu stiu ce favoruri. Asta nu e lobby, ci trafic de influenta", a comentat senatorul liberal. Si deputatul UDMR Kelemen Hunor sustine ca ar fi oportuna o astfel de initiativa legislativa si ca este nevoie de dezbateri publice pentru a se ajunge la o anumita forma juridica.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.