41% dintre cetateni l-ar vota pe Nicolae Ceausescu la prezidentiale, in timp ce 49% cred ca acesta a fost un conducator bun, potrivit unui sondaj publicat de IRES.
Daca Nicolae Ceausescu ar candida la alegerile prezidentiale, alaturi de liderii altor formatiuni politice, 41% dintre cei intervievati spun ca l-ar vota pe acesta, in timp ce 52% nu l-ar vota, 5% nu stiu daca l-ar vota, iar un procent nu raspunde la intrebare, potrivit NewsIn.

Dintre cei care l-ar vota, 49% provin din mediul rural, iar 33% din mediul urban. Daca ar candida, Ceausescu ar avea cei mai multi votanti in Moldova (48%) si in partea de sud a tarii, Bucuresti si Dobrogea (43%). Cei mai putini votanti ai lui Ceausescu (35%) ar proveni din Transilvania si Ardeal.


  • Ceausescu, "un conducator bun"

49% dintre cei care fac parte din esantion cred ca Nicolae Ceausescu a fost un conducator bun, 15% cred ca a fost rau, iar 30% cred ca nu a fost nici bun, nici rau. Antipatia este insa foarte mare atunci cand vine vorba despre sotia lui Nicolae Ceausescu. 67% spun ca Elena Ceausescu a fost un conducator rau, doar 9% spun ca a fost bun, iar 15% cred ca nu a fost nici buna, nici rea ca lider politic.

Romanii regreta sfarsitul pe care l-au avut cei doi soti, mai releva sondajul. 71% dintre cetatenii chestionati spun ca Nicolae Ceausescu nu si-a meritat soarta, in timp ce 23% cred ca si-a meritat-o, iar alte sapte procente nu stiu sau nu raspund.

Doar 13% dintre romani spun ca ar fi fost de acord cu condamnarea la moarte a sotilor Ceausescu, daca ar fi facut parte din completul de judecata, in timp ce 84% nu ar fi de acord ca fostul dictator si sotia sa sa primeasca pedeapsa capitala. 3% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

De asemenea, 80% dintre cei intervievati cred ca cei doi conducatori nu au avut un proces corect, 11% cred ca procesul a fost corect, in timp ce 9% nu stiu. 68% spun ca aceia care l-au condamnat pe fostul lider PCR trebuie pedepsiti.


  • Romanii cred ca traiau mai bine in comunism

63% dintre romani cred ca oamenii traiau mai bine in comunism, 23% spun ca traiau mai rau, 9% ca traiau la fel, 6% nu stiu sau nu raspund. Paradoxal, desi spun ca atat ei personal, cat si societatea o duceau mai bine, majoritatea nu regreta caderea comunismului (57% mai precis), in timp ce doar 37% se declara nostalgici ai regimului.
Citeste si:
Începe programul de ajutor pentru încălzire. Statul nu-și găsește...
Începe programul de ajutor...

Sondajul a fost realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie in perioada 21-23 iulie, pe un esantion de peste 1.460 de persoane si are o eroare de plus-minus 2,7%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.