"Avem o agricultura in doua viteze, una europeana si alta arhaica", a aratat el. Oficialul a adaugat ca o imbunatatire semnificativa ar putea surveni in agricultura romaneasca pana in 2015, datorita sprijinului european si investitiilor straine, informeaza Mediafax.
"Fondurile UE au fost principalul motor al dezvoltarii rurale", spune Dumitru, AFP notand ca ministrul "se felicita" prin aceasta afirmatie, potrivit Wall-Street.
UE a pus la dispozitia Romaniei fonduri structurale de 31 miliarde euro din 2007 pana in anul 2013, destinate in principal dezvoltarii agriculturii si transporturilor. Absorbtia fondurilor a fost pana acum insa foarte lenta, cazand victima, potrivit analistilor, atat lipsei de finantare, cat si coruptiei si birocratiei excesive, scrie AFP.
Cu toate acestea, Dumitru sustine ca lucrurile merg "destul de bine". "Avem de folosit acum 1,7 miliarde euro si am semnat contracte pentru alte 3,1 miliarde euro", a afirmat el in interviul acordat agentiei franceze de presa.
Totusi, ministrul aduce in discutie reticenta multor agricultori. "Rezistenta este foarte puternica", spune Dumitru, "in special in zonele in care au scapat de colectivizarea fortata din 1950-1960". "In plus, in unele regiuni, luarea unui imprumut este considerata un lucru rusinos", noteaza oficialul, subliniind astfel dimensiunea "arhaica" a agriculturii autohtone. Astfel, aproximativ 3,5 milioane de ferme au terenuri de mai putin de un hectar, fapt care le impiedica sa acceseze fonduri UE.
Ministrul este preocupat si de imbatranirea populatiei din mediul rural, ca urmare a exodului tinerilor spre orase sau catre Europa de Vest. In ceea ce priveste recolta de cereale din 2010, Dumitru anticipeaza ca va fi "sub asteptari, in principal din cauza inundatiilor".
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră

Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Cum putem să fim ”fashionable” fără să facem mai mult rău planetei
Sursa: green.start-up.ro
-
Sebastian Doroftei, Codezilla: Cum crești un business sănătos în servicii IT
Sursa: start-up.ro
-
Trecerea la cloud - la ce trebuie să fie atente băncile?
Sursa: futurebanking.ro
-
Iubirea care te-a rănit nu a fost pentru tine! Ea doar te-a învățat ce nu...
Sursa: garbo.ro
-
Tarot online: Ce îți aduce luna decembrie?
Sursa: kudika.ro
-
Parteneriat în retail: Carrefour și Nestle inaugurează cafeneaua La Rosta
Sursa: retail.ro
-
Ciolacu s-a întâlnit cu șefii Google în SUA pentru a atrage noi investiții în...
Sursa: wall-street.ro